”Sä voisit tykätä tilintarkastajan työstä? …Niin muuten voisinkin!”

En tiedä, olisinko osannut ajatella uraa tilintarkastajana. En ainakaan ennen kuin tilintarkastajalankoni sanoi: ”Sä voisit tykätä tästä työstä.” Lause herätti minut suuntaamaan opiskeluaikana kohti tilintarkastajan työtä.

Opiskelin Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella, ja pääaineeni oli taloushallinto ja rahoitus. Kurssivalinnat tein KHT-tutkintoa ajatellen ja gradukin tuli kirjoitettua tilintarkastukseen liittyvästä aiheesta. Silloin en vielä osannut kuvitella, kuinka monipuolinen ja sosiaalinen tilintarkastajan ammatti on.

Viimeisenä opiskeluvuotenani pääsin tuntityöntekijäksi Big 4 -yhtiöön ja silloin minulle alkoi paljastua, millaista tilintarkastajan työ oikeasti on. Heti ensimmäisenä vuotenani pääsin tapaamaan useita uusia ihmisiä niin eri tiimien kokoonpanoissa kuin eri toimialojen asiakkailla. Tarkastin sekä pienempiä pk-yrityksiä että suurempia monikansallisia yhtiöitä. Tein töitä sekä englanniksi että suomeksi, koska monen asiakkaan yhteyshenkilöt sijaitsivat ympäri maailmaa. KTM-opintoni auttoivat perusasioiden ymmärtämisessä, mutta itse työn opin vasta tekemällä sitä.

Kolmen vaiherikkaan työvuoden ja vuoden mittaisen perhevapaan jälkeen aloitin työskentelyn Grant Thorntonin Helsingin toimistolla.Grant Thorntonilla teen samaa työtä kuin aiemmin, mutta koska asiakkaat ja tiimit ovat pienempiä, saan enemmän vastuuta ja pääsen haastamaan itseäni aivan uusilla tavoilla. Tiiminvetäjän roolissa johdan sekä muiden että omaa työtäni entistä enemmän. Minulle on tärkeää olla lähellä asiakasta ja päästä auttamaan heitä kehittämään toimintaansa eteenpäin. Toimistollamme on rento ja kotoinen ilmapiiri, kun kaikki traineista partnereihin tuntevat toisensa ja tekevät töitä toistensa kanssa.

Perhevapaiden ohella onnistuin suorittamaan ensin HT-tutkinnon ja heti seuraavana vuonna KHT-tutkinnon. KHT-tutkinnon suorittamisen myötä minulla on nykyisin myös omia asiakkaita allekirjoitettavina.

Tilintarkastustyön monipuolisuus ja haasteellisuus motivoivat minua

Tilintarkastus perustuu lakeihin ja standardeihin, mutta siinä on myös paljon harkinnanvaraisuutta. Parasta on, kun käymme tiimin kanssa läpi vaikeampia eriä ja sparraamme toisiamme. Huiput työkaverit ovatkin yksi tämän työn parhaita puolia. Monista kollegoistani on tullut hyviä ystäviä, joita näen myös vapaa-ajalla.

Olen erittäin tyytyväinen uravalintaani. Koen, että työni tilintarkastajana on kaikkea muuta kuin ”tylsää numeroiden pyörittelyä”.

Grant Thorntonilla pystyn yhdistämään uran ja perheen toivomallani tavalla. Grant Thornton on mukana Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa ja työpaikallani uskotaan vahvasti, että erinomainen henkilöstökokemus johtaa ensiluokkaiseen asiakaskokemukseen. Minulle perheystävällisyys tarkoittaa joustoa työajoissa perheen tarpeiden mukaan, oli sitten kyseessä päiväkodista haku tai neuvolakäynti.

Tilintarkastusala mielletään usein alaksi, jolla tehdään paljon ylitöitä. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus ja on myös työpaikkoja, joissa työkuormaan pääsee itse vaikuttamaan. Grant Thorntonilla harvoin on sellaisia työtehtäviä, jotka eivät voi odottaa viikonlopun yli maanantaihin.

Minulle uran ja perheen yhdistäminen on ollut helppoa. Olen voinut tehdä lyhennettyä työviikkoa silloin, kuin minulla on ollut siihen tarve. Lisäksi työajat ovat joustavat ja työtä on mahdollisuus tehdä etänä, jolloin pystyn muokkaamaan työpäiväni sellaiseksi, kuin itse haluan. Olen aamuihminen ja jos ei ole minun vuoroni viedä lapsiamme päiväkotiin, minut voi löytää tietokoneen ääreltä jo kello 7 tai jopa 6.30. Kun aloitan työt aikaisin, pääsen myös aikaisin perheeni pariin.

Oletko valmis seuraavaan urasiirtoosi tai etsitkö uusia haasteita?