Due diligence auttaa maksimoimaan yritysjärjestelystä saatavan hyödyn sekä minimoimaan järjestelyyn liittyvät riskit

Ostamassa tai myymässä yritystä? Voimmeko auttaa kartoittamalla taloudelliset ja verotukselliset kysymykset, sekä kauppahintaan vaikuttavat asiat?

Due diligence -raportti antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevasta yrityksestä, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Laaja kartoitus selkeyttää toimintaa

Taloudellisen ja verotuksellisen due diligence –tutkimuksen avulla pyritään saamaan selkeä kuva järjestelyn kohteesta, sen arvosta sekä tunnistamaan mahdolliset järjestelyyn liittyvät riskit ennen kaupantekoa. Tutkimuksen havainnot vaikuttavat kaupan toteuttamiseen, rakenteeseen, kauppahintaan ja -ehtoihin sekä kaupan jälkeisiin toimenpiteisiin. Lisäksi due diligence -tutkimuksen avulla ostaja/rahoittaja varmistaa, että myyjän antamat tiedot kohdeyrityksestä pitävät paikkansa.

Toteutamme Due Diligence -raportteja ja toimeksiantoja kaikenkokoisille yrityksille eri toimialoilla. Ydinosaamistamme ovat yrittäjävetoiset keskisuuret yritykset ja dynaamiset kasvuyritykset. Ymmärrämme näihin yritysjärjestelyihin liittyvät erityispiirteet ja haasteet erityisen hyvin.

 

Due Diligence -palveluihimme kuuluvat:

 • Taloudellinen ja verotuksellinen due diligence -raportti ostokohteen tilasta
 • Myyntitilanteisiin liittyvät vendor assistance, vendor due diligence ja exit readiness palvelut

Räätälöimme toimeksiannon tapauskohtaisesti työstä saatavan hyödyn varmistamiseksi. Taloudellisen due diligence -tutkimuksen osa-alueita ovat tyypillisesti:

 • Ostokohteen liiketoiminnan ja ansaintalogiikan selvitys
 • Historiallisten tulostietojen, kannattavuuden, liiketoiminnan kausivaihtelun ja kertaluontoisten erien analysointi
 • Oikaistun kannattavuuden esittäminen (normalisoitu tulos)
 • Myyjän laatimien ennusteiden ja budjettien arviointi
 • Taserakenteen ja tärkeimpien varallisuus- ja velkaerien läpikäynti
 • Kassavirran ja käyttöpääoman analysointi, sekä näiden kausivaihtelu
 • Korollisen nettovelan kartoitus ja läpikäynti
 • Verotuksellinen asema ja verotukseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet
 • Kompensaatiojärjestelmät
 • Taloushallinto ja raportointijärjestelmät
 • Taseen ulkopuolisten riskien kartoitus

Kansainvälisissä toimeksiannoissa tarjoamme koordinoidun due diligence –tutkimuksen yhteistyössä Grant Thornton –ketjun asiantuntijoiden kanssa yli 130 maassa. Merkittävä osa toimeksiannoistamme ovat kansainvälisiä.

Lue myös: Due Diligence - perusasioiden äärellä 

Referenssejämme

Lankapajan neuvonantajana Kiikala Steel Worksin hankinnassa
Grant Thornton toimi Lankapajan neuvonantajana vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence-prosessista Lankapaja Oy:n hankkiessa Kiikala Steel Works Oy:n huhtikuussa 2023. Kiikala Steel Works Oy on alihankintakonepaja, joka on erikoistunut teräksen ja alumiinin hitsaukseen ja koneistukseen, sekä teräsrakenteiden ja painelaitteiden valmistukseen. Yhtiön liikevaihto tilikaudella 2022 oli 7.7 miljoonaa euroa ja se työllisti keskimäärin 46 henkilöä. Lankapaja Oy on metallialan sopimusvalmistaja, jonka liikevaihto tilikaudella 2022 oli 54 miljoonaa euroa.
Solwers Oyj:n neuvonantajana Transport Consultancy Group Nordic AB:n hankinnassa
Solwers Oyj hankki Transport Consultancy Group Nordic AB:n osakekannan helmikuussa 2023. Transport Consultancy Group Nordic AB on ruotsalainen rautateiden tekniseen konsultointiin erikoistunut yhtiö, joka tarjoaa konsultointipalveluita ruotsalaisille rautatieyhtiöille, sekä kansainvälisille junanvalmistajille. Yhtiön liikevaihto tilikaudella 2021/2022 oli 30 miljoonaa Ruotsin kruunua ja yhtiö työllisti 17 henkilöä. Solwers Oyj on Suomessa ja Ruotsissa toimiva rakennusalan konsulttiyhtiö, joka on listattu Helsingin pörssissä. Tilikaudella 2022 Solwers Oyj:n liikevaihto oli 63 miljoonaa euroa, ja se työllisti keskimäärin 600 henkilöä. Grant Thornton vastasi taloudellisesta due diligence-prosessista.
Tokmanni Oyj:n neuvonantajana Click Shoes Oy:n ja Shoe House Oy:n hankinnassa
Grant Thornton toimi Tokmanni Oyj:n neuvonantajana Click Shoes Oy:n ja Shoe House Oy:n hankinnassa helmikuussa 2023 vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista. Click Shoes Oy ja Shoe House Oy muodostavat kotimaisen kenkäkauppaketjun, jolla on yhteensä 29 myymälää ympäri Suomea. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto 2021 päättyneeltä tilikaudelta oli lähes kymmenen miljoonaa euroa, ja yhtiöt työllistivät noin sata henkilöä. Tokmanni Oyj on Nasdaq Helsingissä listattu halpakauppaketju. Tokmanni Oyj:n liikevaihto tilikaudella 2021 oli 1,1 miljardia euroa ja se työllisti yli 4000 henkilöä. Yhtiöiden omistus siirtyy Tokmannille 1.3.2023.

Referenssejämme

KLINGERIN taloudellisena neuvonantajana Econosto Oy:n hankinnassa
Grant Thornton toimi KLINGER Finland Oy:n taloudellisena neuvonantajana Econosto Oy:n hankinnassa elokuussa 2022. Econosto on erikoistunut toimittamaan korkealaatuisia venttiileitä, nestepinnanosoittimia, toimilaitteita, paljetasaimia, mudanerottomia sekä höyry- ja paineratkaisuja laivanrakennukseen, valmistavaan teollisuuteen, voimalaitoksiin ja jälleenmyyjille. KLINGER Finland Oy on teknisen kaupan ratkaisutoimittaja, joka kuuluu kansainväliseen KLINGER-konserniin, jolla on toimintaa 60 maassa.
Smartfinin neuvonantajana sijoituksessa Happeo Oy:n
Grant Thornton toimi Smartfinin neuvonantajana vastaten taloudellisesta due diligence prosessista, kun Smartfin osallistui Happeo Oy:n US$26 miljoonan B-sarjan rahoituskierrokseen heinäkuussa 2022. Happeo on intranet-alusta, jota voidaan käyttää sisäiseen viestintään, työntekijöiden aktivointiin ja työyhteisön rakentamiseen. Yhtiön liikevaihto on n.€5 miljoonaa ja se työllistää 124 työntekijää Suomessa, Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Romaniassa. Smartfin on Brysselissä sijaitseva Venture Capital -sijoittaja, joka sijoittaa B2B teknologiayhtiöihin. Smartfinillä on tällä hetkellä €380 miljoonaa hallinnoitavia varoja ja sen portfolio koostuu 20 yhtiöstä.

Referenssejämme

Instalcon neuvonantajana Kyrön Sähkön Oy:n hankinnassa
Instalco hankki helmikuussa 2022 Kyrön Sähkö Oy:n. Kyrön Sähkö Oy on täyden palvelun sähköasennusta tarjoava yritys, joka on erikoistunut puu- ja sahateollisuuteen sekä voima- ja lämpölaitosten sähköistystöihin. Yrityksen liikevaihto on n.€8 miljoonaa ja se työllistää n.50 henkilöä. Instalco on yksi Pohjoismaiden johtavista LVI-, sähkö- ja jäähdytysalan urakoitsijoista, joka koostuu yli sadasta vahvasta paikallisesta tytäryrityksestä. Grant Thornton toimi Instalcon neuvonantajana vastaten taloudellisesta due diligence -prosessista.
Lassila & Tikanojan Oyj:n neuvonantajana L&T:n ja Neovan puuenergialiiketoimintojen yhdistymisessä
Lassila & Tikanoja Oyj ja Neova Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen energiapuuliiketoimintojensa yhdistämisestä joulukuussa 2021. Järjestelyn yhteydessä Neova Oy:n puuenergialiiketoiminnot siirtyvät Lassila & Tikanojan omistamaan L&T Biowatti osakeyhtiöön. Yhdistymisen myötä L&T Biowatti Oy:n liikevaihto kasvaa 50 miljoonalla eurolla ja se tulee työllistämään noin 100 henkilöä. Grant Thornton toimi Lassila & Tikanoja Oyj:n neuvonantajana vastaten taloudellisesta due diligence prosessista.
Grant Thornton toimi Landis+Gyrin neuvonantajana Telian AMR liiketoiminnan hankinnassa
Landis+Gyr AG hankki Telian Suomen mittarinluentaliiketoiminnan heinäkuussa 2021. Kauppa kattaa yli 950,000 mittauspistettä, jotka siirtyvät Landis + Gyrin hallintaan yhdessä AMI-asiantuntijatiimin kanssa. Landis+Gyr kuuluu maailman johtaviin integroitujen energianhallintaratkaisujen tarjoajiin ja on ollut alalla jo vuodesta 1896. Grant Thornton toimi Landis+Gyrin neuvonantajana vastaten taloudelisesta due diligence -prosessista.

Referenssejämme

Lotus Maskin & Transport AB:n neuvonantajana Deleten purkupalvelut-liiketoiminnan hankinnassa
Grant Thornton toimi Lotus Maskin & Transport AB:n neuvonantajana heidän hankkiessa Suomen johtavan purkupalvelutoimijan Delete Demolition Oy:n (osa Delete Group Oyj:tä). Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 50.9 miljoonaa euroa ja se työllisti noin 150 ammattilaista. Lotus Maskin & Transport AB on Ruotsin johtava purkupalveluyritys ja yrityskaupan myötä konsernin liikevaihto tulee olemaan noin 120 miljoonaa euroa työllistäen noin 450 työntekijää, tehden siitä yhden pohjoismaiden johtavista purkupalveluyrityksistä. Grant Thornton vastasi projektissa taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista, ja tarjosi lisäksi Lotukselle neuvontaa transaktioon liittyvillä talouden mallinnuspalveluilla. Projekti toteutettiin yhteistyössä Grant Thornton Ruotsin kanssa.
BLC:n neuvonantajana AM Securityn hankinnassa
BLC-konserni hankki joulukuussa 2020 AM-Security -konsernin, johon kuuluvat AM Security, AM Lukkoasema sekä Hardware Group Finland. AM Security on vuonna 1984 perustettu turvallisuusalan konserni, joka tarjoaa valvonta- ja turvallisuusratkaisuja, lukkoseppäpalveluita sekä paloilmoitinpalveluita. BLC on suomalainen tietoliikenteen ja turvatekniikan alan konserni, joka on erikoistunut mm. tekniseen kokonaisturvallisuuteen, nykyaikaisiin tietoliikenneratkaisuihin sekä IT-palveluihin. AM Securityn hankinta kasvattaa BLC-konsernin liikevaihdon 44 miljoonasta eurosta 95 miljoonaan euroon ja kaksinkertaistaa henkilöstömäärän yli 500 henkilöön.
Helix Parntersin neuvontajana Katsastus Kovalaisen ja Q-Katsastusasemien hankinnassa
Marraskuussa 2020 Helix Partners hankki Joensuulaisen Katsastus Kovalaisen sekä viisi Q-katsastus -brändin alla toimivaa katsastusasemaa (Kouvola, Kuopio, Jyväskylä, Joensuu, Lahti). Katsastusasemien yhteenlaskettu liikevaihto oli tilikaudella 2019 n.€4 miljoonaa ja käyttökate n.€1.1 miljoonaa. Asemat työllistävät yhteensä n.30 henkilöä viidellä eri paikkakunnalla. Helix Partners on suomalainen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Grant Thornton toimi Helix Partnersin neuvonantajana vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista.

Referenssejämme

Movetecin tukena Kaptas Oy:n yrityskaupassa
Elokuussa 2020 Grant Thornton toimi Movetecin neuvonantajana Kaptas Oy:n hankinnassa. Kaptas Oy on automaatioteknologiaan erikoistunut vuonna 2007 perustettu yritys. Kaptas tarjoaa ratkaisuja liittyen kappaleenkäsittelyyn, laiterakennukseen, suunnitteluun, tuotekehitykseen ja projektienhallintoon. Yhtiön liikevaihto oli 2020 päättyneellä tilikaudella noin 4 miljoonaa euroa ja yhtiö työllisti 27 henkilöä. Movetec kuuluu Suomen johtaviin mekaanisten komponenttien, -järjestelmien sekä automaatio, mittaus ja testausratkaisujen tarjoajiin. Movetec on osa Addtech-konsernia, johon kuuluu yli 130 yritystä Euroopassa.
Ermailin neuvonantajana omistajapohjan laajentamisen yhteydessä
Kesäkuussa 2020 Grant Thornton avusti Ermailia omistajapohjan laajentamisessa vastaten Vendor Due Diligence -prosessista. 1989 perustettu Ermail tarjoaa pintakäsittelypalveluja telakka- ja konepajateollisuudelle. Yhtiön toiminnan viime vuosien voimakkaan kasvun myötä, yhtiön pääomarakennetta uudistettiin ja omistajapohjaa laajennettiin. Tilikaudella 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 18 miljoonaa euroa ja käyttökate noin 2 miljoonaa euroa. Päättyneellä tilikaudella yhtiö työllisti noin 50 henkilöä.
Jonni Leporanta
Neuvontapalvelut, Osakas, Toimitusjohtaja
Jonni Leporanta

Miten voimme auttaa?

Haluatko jättää tarjouspyynnön tai kysyä lisää palvelustamme? Ota yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme tai täytä yhdeydenottolomake, palaamme sinulle pian. 

Lue myös

Katso lisää