Due Diligence auttaa maksimoimaan yritysjärjestelystä saatavan hyödyn ja minimoimaan järjestelyyn liittyvät riskit

Harkitsemassa yrityskauppaa, divestointia tai rahoituksen uudelleen järjestämistä? Voimmeko auttaa kartoittamalla taloudelliset ja verotukselliset kysymykset sekä kauppahintaan vaikuttavat asiat?

Toteutamme Due Diligence -toimeksiantoja kaikenkokoisille yrityksille eri toimialoilta. Ydinosaamistamme ovat yrittäjävetoiset keskisuuret yritykset ja dynaamiset kasvuyritykset. Ymmärrämme näihin yritysjärjestelyihin liittyvät erityispiirteet ja haasteet erityisen hyvin.

Ostajan due diligence

Yritysjärjestelyn onnistuneen toteutuksen kannalta on olennaista ymmärtää kohteeseen liittyvät taloudelliset ja verotukselliset riskit. Taloudellinen due diligence -selvitys tarjoaa kattavan kuvan mm. kohteen historiallisesta tuloskehityksestä, oikaistusta kannattavuustasosta, käyttöpääomaprofiilista ja rahoitusrakenteesta. Verotuksellisen due diligence -selvitys puolestaan auttaa tunnistamaan kohteeseen liittyvät keskeiset verotukselliset riskit.

Vendor due diligence & Vendor assistance

Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen kaupan kohteesta sekä myyjälle että ostajalle. Kohteen taloudellisten ja verotuksellisten kysymysten kartoittaminen hyvissä ajoin due diligence -selvityksen avulla luo pohjan onnistuneelle yrityskaupalle ja sujuvoittaa yritysjärjestelyn toteuttamista.

Vendor Assistance -palvelut voivat toimia kevyempänä vaihtoehtona laajamittaiselle Vendor due diligence -selvitykselle, esimerkiksi tilanteessa, jossa potentiaalisten ostajakandidaattien määrä on vähäinen. Vendor Assistance -palveluiden tavoitteena on sujuvoittaa prosessia myyjän valmiiksi tuottamalla informaatiolla, jota ostaja voi hyödyntää omissa due diligence ja valuaatioprosesseissaan.

Miksi Grant Thornton?

  • Tiimimme muodostuu kokeneista asiantuntijoista, joilla on vahva osaaminen kotimaisista sekä rajat ylittävistä Due Diligence -toimeksiannoista useilta eri toimialoilta.
  • Räätälöimme työn sisällön tarpeidesi mukaan tapauskohtaisesti, työstämme saatavan hyödyn varmistamiseksi.
  • Kommunikoimme havaintomme läpi prosessin, jotta olennaiset riskitekijät tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
  • Kansainvälisissä toimeksiannoissa tarjoamme koordinoidun due diligence -selvityksen yhteistyössä Grant Thornton -ketjun asiantuntijoiden kanssa yli 130 maassa. Merkittävä osa toimeksiannoistamme ovat kansainvälisiä.

Lue myös: Due Diligence - perusasioiden äärellä 

Referenssejämme

Lankapajan neuvonantajana Kiikala Steel Worksin hankinnassa
Grant Thornton toimi Lankapajan neuvonantajana vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence-prosessista Lankapaja Oy:n hankkiessa Kiikala Steel Works Oy:n huhtikuussa 2023. Kiikala Steel Works Oy on alihankintakonepaja, joka on erikoistunut teräksen ja alumiinin hitsaukseen ja koneistukseen, sekä teräsrakenteiden ja painelaitteiden valmistukseen. Yhtiön liikevaihto tilikaudella 2022 oli 7.7 miljoonaa euroa ja se työllisti keskimäärin 46 henkilöä. Lankapaja Oy on metallialan sopimusvalmistaja, jonka liikevaihto tilikaudella 2022 oli 54 miljoonaa euroa.
Solwers Oyj:n neuvonantajana Transport Consultancy Group Nordic AB:n hankinnassa
Solwers Oyj hankki Transport Consultancy Group Nordic AB:n osakekannan helmikuussa 2023. Transport Consultancy Group Nordic AB on ruotsalainen rautateiden tekniseen konsultointiin erikoistunut yhtiö, joka tarjoaa konsultointipalveluita ruotsalaisille rautatieyhtiöille, sekä kansainvälisille junanvalmistajille. Yhtiön liikevaihto tilikaudella 2021/2022 oli 30 miljoonaa Ruotsin kruunua ja yhtiö työllisti 17 henkilöä. Solwers Oyj on Suomessa ja Ruotsissa toimiva rakennusalan konsulttiyhtiö, joka on listattu Helsingin pörssissä. Tilikaudella 2022 Solwers Oyj:n liikevaihto oli 63 miljoonaa euroa, ja se työllisti keskimäärin 600 henkilöä. Grant Thornton vastasi taloudellisesta due diligence-prosessista.
Tokmanni Oyj:n neuvonantajana Click Shoes Oy:n ja Shoe House Oy:n hankinnassa
Grant Thornton toimi Tokmanni Oyj:n neuvonantajana Click Shoes Oy:n ja Shoe House Oy:n hankinnassa helmikuussa 2023 vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista. Click Shoes Oy ja Shoe House Oy muodostavat kotimaisen kenkäkauppaketjun, jolla on yhteensä 29 myymälää ympäri Suomea. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto 2021 päättyneeltä tilikaudelta oli lähes kymmenen miljoonaa euroa, ja yhtiöt työllistivät noin sata henkilöä. Tokmanni Oyj on Nasdaq Helsingissä listattu halpakauppaketju. Tokmanni Oyj:n liikevaihto tilikaudella 2021 oli 1,1 miljardia euroa ja se työllisti yli 4000 henkilöä. Yhtiöiden omistus siirtyi Tokmannille 1.3.2023.

Referenssejämme

KLINGERIN taloudellisena neuvonantajana Econosto Oy:n hankinnassa
Grant Thornton toimi KLINGER Finland Oy:n taloudellisena neuvonantajana Econosto Oy:n hankinnassa elokuussa 2022. Econosto on erikoistunut toimittamaan korkealaatuisia venttiileitä, nestepinnanosoittimia, toimilaitteita, paljetasaimia, mudanerottomia sekä höyry- ja paineratkaisuja laivanrakennukseen, valmistavaan teollisuuteen, voimalaitoksiin ja jälleenmyyjille. KLINGER Finland Oy on teknisen kaupan ratkaisutoimittaja, joka kuuluu kansainväliseen KLINGER-konserniin, jolla on toimintaa 60 maassa.
Smartfinin neuvonantajana sijoituksessa Happeo Oy:n
Grant Thornton toimi Smartfinin neuvonantajana vastaten taloudellisesta due diligence prosessista, kun Smartfin osallistui Happeo Oy:n US$26 miljoonan B-sarjan rahoituskierrokseen heinäkuussa 2022. Happeo on intranet-alusta, jota voidaan käyttää sisäiseen viestintään, työntekijöiden aktivointiin ja työyhteisön rakentamiseen. Yhtiön liikevaihto on n.€5 miljoonaa ja se työllistää 124 työntekijää Suomessa, Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Romaniassa. Smartfin on Brysselissä sijaitseva Venture Capital -sijoittaja, joka sijoittaa B2B teknologiayhtiöihin. Smartfinillä on tällä hetkellä €380 miljoonaa hallinnoitavia varoja ja sen portfolio koostuu 20 yhtiöstä.

Referenssejämme

Instalcon neuvonantajana Kyrön Sähkön Oy:n hankinnassa
Instalco hankki helmikuussa 2022 Kyrön Sähkö Oy:n. Kyrön Sähkö Oy on täyden palvelun sähköasennusta tarjoava yritys, joka on erikoistunut puu- ja sahateollisuuteen sekä voima- ja lämpölaitosten sähköistystöihin. Yrityksen liikevaihto on n.€8 miljoonaa ja se työllistää n.50 henkilöä. Instalco on yksi Pohjoismaiden johtavista LVI-, sähkö- ja jäähdytysalan urakoitsijoista, joka koostuu yli sadasta vahvasta paikallisesta tytäryrityksestä. Grant Thornton toimi Instalcon neuvonantajana vastaten taloudellisesta due diligence -prosessista.
Lassila & Tikanojan Oyj:n neuvonantajana L&T:n ja Neovan puuenergialiiketoimintojen yhdistymisessä
Lassila & Tikanoja Oyj ja Neova Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen energiapuuliiketoimintojensa yhdistämisestä joulukuussa 2021. Järjestelyn yhteydessä Neova Oy:n puuenergialiiketoiminnot siirtyvät Lassila & Tikanojan omistamaan L&T Biowatti osakeyhtiöön. Yhdistymisen myötä L&T Biowatti Oy:n liikevaihto kasvaa 50 miljoonalla eurolla ja se tulee työllistämään noin 100 henkilöä. Grant Thornton toimi Lassila & Tikanoja Oyj:n neuvonantajana vastaten taloudellisesta due diligence prosessista.
Grant Thornton toimi Landis+Gyrin neuvonantajana Telian AMR liiketoiminnan hankinnassa
Landis+Gyr AG hankki Telian Suomen mittarinluentaliiketoiminnan heinäkuussa 2021. Kauppa kattaa yli 950,000 mittauspistettä, jotka siirtyvät Landis + Gyrin hallintaan yhdessä AMI-asiantuntijatiimin kanssa. Landis+Gyr kuuluu maailman johtaviin integroitujen energianhallintaratkaisujen tarjoajiin ja on ollut alalla jo vuodesta 1896. Grant Thornton toimi Landis+Gyrin neuvonantajana vastaten taloudelisesta due diligence -prosessista.

Referenssejämme

Lotus Maskin & Transport AB:n neuvonantajana Deleten purkupalvelut-liiketoiminnan hankinnassa
Grant Thornton toimi Lotus Maskin & Transport AB:n neuvonantajana heidän hankkiessa Suomen johtavan purkupalvelutoimijan Delete Demolition Oy:n (osa Delete Group Oyj:tä). Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 50.9 miljoonaa euroa ja se työllisti noin 150 ammattilaista. Lotus Maskin & Transport AB on Ruotsin johtava purkupalveluyritys ja yrityskaupan myötä konsernin liikevaihto tulee olemaan noin 120 miljoonaa euroa työllistäen noin 450 työntekijää, tehden siitä yhden pohjoismaiden johtavista purkupalveluyrityksistä. Grant Thornton vastasi projektissa taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista, ja tarjosi lisäksi Lotukselle neuvontaa transaktioon liittyvillä talouden mallinnuspalveluilla. Projekti toteutettiin yhteistyössä Grant Thornton Ruotsin kanssa.
BLC:n neuvonantajana AM Securityn hankinnassa
BLC-konserni hankki joulukuussa 2020 AM-Security -konsernin, johon kuuluvat AM Security, AM Lukkoasema sekä Hardware Group Finland. AM Security on vuonna 1984 perustettu turvallisuusalan konserni, joka tarjoaa valvonta- ja turvallisuusratkaisuja, lukkoseppäpalveluita sekä paloilmoitinpalveluita. BLC on suomalainen tietoliikenteen ja turvatekniikan alan konserni, joka on erikoistunut mm. tekniseen kokonaisturvallisuuteen, nykyaikaisiin tietoliikenneratkaisuihin sekä IT-palveluihin. AM Securityn hankinta kasvattaa BLC-konsernin liikevaihdon 44 miljoonasta eurosta 95 miljoonaan euroon ja kaksinkertaistaa henkilöstömäärän yli 500 henkilöön.
Helix Parntersin neuvontajana Katsastus Kovalaisen ja Q-Katsastusasemien hankinnassa
Marraskuussa 2020 Helix Partners hankki Joensuulaisen Katsastus Kovalaisen sekä viisi Q-katsastus -brändin alla toimivaa katsastusasemaa (Kouvola, Kuopio, Jyväskylä, Joensuu, Lahti). Katsastusasemien yhteenlaskettu liikevaihto oli tilikaudella 2019 n.€4 miljoonaa ja käyttökate n.€1.1 miljoonaa. Asemat työllistävät yhteensä n.30 henkilöä viidellä eri paikkakunnalla. Helix Partners on suomalainen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Grant Thornton toimi Helix Partnersin neuvonantajana vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista.

Referenssejämme

Movetecin tukena Kaptas Oy:n yrityskaupassa
Elokuussa 2020 Grant Thornton toimi Movetecin neuvonantajana Kaptas Oy:n hankinnassa. Kaptas Oy on automaatioteknologiaan erikoistunut vuonna 2007 perustettu yritys. Kaptas tarjoaa ratkaisuja liittyen kappaleenkäsittelyyn, laiterakennukseen, suunnitteluun, tuotekehitykseen ja projektienhallintoon. Yhtiön liikevaihto oli 2020 päättyneellä tilikaudella noin 4 miljoonaa euroa ja yhtiö työllisti 27 henkilöä. Movetec kuuluu Suomen johtaviin mekaanisten komponenttien, -järjestelmien sekä automaatio, mittaus ja testausratkaisujen tarjoajiin. Movetec on osa Addtech-konsernia, johon kuuluu yli 130 yritystä Euroopassa.
Ermailin neuvonantajana omistajapohjan laajentamisen yhteydessä
Kesäkuussa 2020 Grant Thornton avusti Ermailia omistajapohjan laajentamisessa vastaten Vendor Due Diligence -prosessista. 1989 perustettu Ermail tarjoaa pintakäsittelypalveluja telakka- ja konepajateollisuudelle. Yhtiön toiminnan viime vuosien voimakkaan kasvun myötä, yhtiön pääomarakennetta uudistettiin ja omistajapohjaa laajennettiin. Tilikaudella 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 18 miljoonaa euroa ja käyttökate noin 2 miljoonaa euroa. Päättyneellä tilikaudella yhtiö työllisti noin 50 henkilöä.
Jonni Leporanta
Neuvontapalvelut, Osakas, Toimitusjohtaja
Jonni Leporanta