Due diligence auttaa maksimoimaan yritysjärjestelystä saatavan hyödyn sekä minimoimaan järjestelyyn liittyvät riskit

Ostamassa tai myymässä yritystä? Voimmeko auttaa kartoittamalla taloudelliset ja verotukselliset kysymykset, sekä kauppahintaan vaikuttavat asiat?

Due diligence -raportti antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevasta yrityksestä, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Laaja kartoitus selkeyttää toimintaa

Taloudellisen ja verotuksellisen due diligence –tutkimuksen avulla pyritään saamaan selkeä kuva järjestelyn kohteesta, sen arvosta sekä tunnistamaan mahdolliset järjestelyyn liittyvät riskit ennen kaupantekoa. Tutkimuksen havainnot vaikuttavat kaupan toteuttamiseen, rakenteeseen, kauppahintaan ja -ehtoihin sekä kaupan jälkeisiin toimenpiteisiin. Lisäksi due diligence -tutkimuksen avulla ostaja/rahoittaja varmistaa, että myyjän antamat tiedot kohdeyrityksestä pitävät paikkansa.

Toteutamme Due Diligence -raportteja ja toimeksiantoja kaikenkokoisille yrityksille eri toimialoilla. Ydinosaamistamme ovat yrittäjävetoiset keskisuuret yritykset ja dynaamiset kasvuyritykset. Ymmärrämme näihin yritysjärjestelyihin liittyvät erityispiirteet ja haasteet erityisen hyvin.

 

Due Diligence -palveluihimme kuuluvat:

 • Taloudellinen ja verotuksellinen due diligence -raportti ostokohteen tilasta
 • Myyntitilanteisiin liittyvät vendor assistance, vendor due diligence ja exit readiness palvelut

Räätälöimme toimeksiannon tapauskohtaisesti työstä saatavan hyödyn varmistamiseksi. Taloudellisen due diligence -tutkimuksen osa-alueita ovat tyypillisesti:

 • Ostokohteen liiketoiminnan ja ansaintalogiikan selvitys
 • Historiallisten tulostietojen, kannattavuuden, liiketoiminnan kausivaihtelun ja kertaluontoisten erien analysointi
 • Oikaistun kannattavuuden esittäminen (normalisoitu tulos)
 • Myyjän laatimien ennusteiden ja budjettien arviointi
 • Taserakenteen ja tärkeimpien varallisuus- ja velkaerien läpikäynti
 • Kassavirran ja käyttöpääoman analysointi, sekä näiden kausivaihtelu
 • Korollisen nettovelan kartoitus ja läpikäynti
 • Verotuksellinen asema ja verotukseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet
 • Kompensaatiojärjestelmät
 • Taloushallinto ja raportointijärjestelmät
 • Taseen ulkopuolisten riskien kartoitus

Kansainvälisissä toimeksiannoissa tarjoamme koordinoidun due diligence –tutkimuksen yhteistyössä Grant Thornton –ketjun asiantuntijoiden kanssa yli 130 maassa. Merkittävä osa toimeksiannoistamme ovat kansainvälisiä.

Lue myös: Due Diligence - perusasioiden äärellä 

Referenssejämme

Lotus Maskin & Transport AB:n neuvonantajana Deleten purkupalvelut-liiketoiminnan hankinnassa
Grant Thornton toimi Lotus Maskin & Transport AB:n neuvonantajana heidän hankkiessa Suomen johtavan purkupalvelutoimijan Delete Demolition Oy:n (osa Delete Group Oyj:tä). Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 50.9 miljoonaa euroa ja se työllisti noin 150 ammattilaista. Lotus Maskin & Transport AB on Ruotsin johtava purkupalveluyritys ja yrityskaupan myötä konsernin liikevaihto tulee olemaan noin 120 miljoonaa euroa työllistäen noin 450 työntekijää, tehden siitä yhden pohjoismaiden johtavista purkupalveluyrityksistä. Grant Thornton vastasi projektissa taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista, ja tarjosi lisäksi Lotukselle neuvontaa transaktioon liittyvillä talouden mallinnuspalveluilla. Projekti toteutettiin yhteistyössä Grant Thornton Ruotsin kanssa.
BLC:n neuvonantajana AM Securityn hankinnassa
BLC-konserni hankki joulukuussa 2020 AM-Security -konsernin, johon kuuluvat AM Security, AM Lukkoasema sekä Hardware Group Finland. AM Security on vuonna 1984 perustettu turvallisuusalan konserni, joka tarjoaa valvonta- ja turvallisuusratkaisuja, lukkoseppäpalveluita sekä paloilmoitinpalveluita. BLC on suomalainen tietoliikenteen ja turvatekniikan alan konserni, joka on erikoistunut mm. tekniseen kokonaisturvallisuuteen, nykyaikaisiin tietoliikenneratkaisuihin sekä IT-palveluihin. AM Securityn hankinta kasvattaa BLC-konsernin liikevaihdon 44 miljoonasta eurosta 95 miljoonaan euroon ja kaksinkertaistaa henkilöstömäärän yli 500 henkilöön.
Helix Parntersin neuvontajana Katsastus Kovalaisen ja Q-Katsastusasemien hankinnassa
Marraskuussa 2020 Helix Partners hankki Joensuulaisen Katsastus Kovalaisen sekä viisi Q-katsastus -brändin alla toimivaa katsastusasemaa (Kouvola, Kuopio, Jyväskylä, Joensuu, Lahti). Katsastusasemien yhteenlaskettu liikevaihto oli tilikaudella 2019 n.€4 miljoonaa ja käyttökate n.€1.1 miljoonaa. Asemat työllistävät yhteensä n.30 henkilöä viidellä eri paikkakunnalla. Helix Partners on suomalainen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Grant Thornton toimi Helix Partnersin neuvonantajana vastaten taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista.

Referenssejämme

Movetecin tukena Kaptas Oy:n yrityskaupassa
Elokuussa 2020 Grant Thornton toimi Movetecin neuvonantajana Kaptas Oy:n hankinnassa. Kaptas Oy on automaatioteknologiaan erikoistunut vuonna 2007 perustettu yritys. Kaptas tarjoaa ratkaisuja liittyen kappaleenkäsittelyyn, laiterakennukseen, suunnitteluun, tuotekehitykseen ja projektienhallintoon. Yhtiön liikevaihto oli 2020 päättyneellä tilikaudella noin 4 miljoonaa euroa ja yhtiö työllisti 27 henkilöä. Movetec kuuluu Suomen johtaviin mekaanisten komponenttien, -järjestelmien sekä automaatio, mittaus ja testausratkaisujen tarjoajiin. Movetec on osa Addtech-konsernia, johon kuuluu yli 130 yritystä Euroopassa.
Ermailin neuvonantajana omistajapohjan laajentamisen yhteydessä
Kesäkuussa 2020 Grant Thornton avusti Ermailia omistajapohjan laajentamisessa vastaten Vendor Due Diligence -prosessista. 1989 perustettu Ermail tarjoaa pintakäsittelypalveluja telakka- ja konepajateollisuudelle. Yhtiön toiminnan viime vuosien voimakkaan kasvun myötä, yhtiön pääomarakennetta uudistettiin ja omistajapohjaa laajennettiin. Tilikaudella 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 18 miljoonaa euroa ja käyttökate noin 2 miljoonaa euroa. Päättyneellä tilikaudella yhtiö työllisti noin 50 henkilöä.
Arkancen neuvonantajana Point Groupin hankinnassa
Helmikuussa 2020 Ranskalainen Groupe Monnoyeurin tytäryhtiö Arkance hankki rakennusalan digitalisointiin erikoistuneen Point Groupin. Point Group on infra- ja talonrakennusalan suunnittelua, rakentamista ja tiedonhallintaa palveleva konserni. Konserniin kuuluvat Assetpoint Oy, Buildpoint Oy ja Civilpoint Oy, jotka työllistävät yhteensä 40 henkilöä. Groupe Monnoyeur on vuonna 1906 perustettu perheyritys, joka tarjoaa rakennusalan ja teollisuuden toimijoille koneita ja käsittelyratkaisuja sekä tukee asiakkaitaan energiansaannin ja digitalisoinnin haasteissa tytäryhtiöidensä Enerian ja Arkancen kautta.

Referenssejämme

Hanken & SSE Executive Educationin neuvonantajana HRM Partnersin hankinnassa
Helmikuussa 2020 Grant Thornton toimi Hanken & SSE Executive Education neuvonantajana sen hankkiessa HRM Partnersin. HRM Partners tarjoaa muun muassa valmennuksia, ura- ja business coachingia sekä outplacement -palveluita. Tilikaudella 2018 yhtiön liikevaihto oli n.3 miljoonaa euroa. Hanken & SSE Executive Education on vuonna 2005 perustettu Hankenin ja Tukholman kauppakorkeakoulun yhteisyritys, joka tarjoaa koulutuspalveluita liikkeenjohdolle.
Evolver Equityn tukena kolmessa yrityskaupassa
Tammikuussa 2020 Grant Thornton avusti Evolver Equitya sen hankkiessa suomalaisen M.A.D. Oy:n, norjalaisen Arktis AS (Graphisoft Norge) sekä ruotsalaisen Nolliplan AB:n. Yritykset ovat erikoistuneet rakentamisen tietomallinnuksen Open BIM -pohjaisiin ratkaisuihin. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 16 miljoonaa euroa. Evolver Equity on suomalainen pääomasijoitusyhtiö, joka tekee buyout-sijoituksia pohjoismaisiin pk-yrityksiin. Vuosina 2010-2018 Evolver on toteuttanut lähes 30 transaktiota. Grant Thornton vastasi projektissa taloudellisesta ja verotuksellisesta due diligence -prosessista. Projekti toteutettiin yhteistyössä Grant Thornton Ruotsin ja Norjan kanssa.
Jonni Leporanta
Managing Partner
Jonni Leporanta
Tarkemmat yhteystiedot
Jonni Leporanta
Managing Partner
Jonni Leporanta
Miten voimme auttaa?

Haluatko jättää tarjouspyynnön tai kysyä lisää palvelustamme? Ota yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme tai täytä yhdeydenottolomake, palaamme sinulle pian.