Kesähelteet ovat pikkuhiljaa ovella, keväinen mm-finaali on jo pelattu ja Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa parhaillaan ensimmäisiä arvokisojaan. Juhannuksen lähestyessä kovaa vauhtia voidaan huoletta todeta tilintarkastajan vuosikellon hiljalleen kääntyvän kiireisen kevään jälkeen kohti heinäkuun lomakautta.  Oma kevääni on ollut hyvin erilainen verrattuna aikaisempiin vuosiin – aloitin nimittäin tammikuussa Grant Thorntonilla tilintarkastuksen harjoittelijana osana Tampereen toimistoa.

Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien Kiinan muuri jossain siellä pöydän toisessa päässä. Vaikka stereotypiat yleensä aina sisältävät hieman myös totuuden siementä, en heti keksi paljoa parempaa paikkaa oppia työelämän lainalaisuuksista, omista työskentelytavoista tai erilaisista tavoista tehdä liiketoimintaa. Kliseisesti tuumasimmekin yhdessä muiden harjoittelijoiden kanssa huhtikuun loppumetreillä harjoittelun antaneen enemmän oppia kuin plusmiinus neljän vuoden opintotaipaleemme yliopiston puolella tähän asti. No, ehkä totuus ei ole niin mustavalkoinen, mutta siltä se tuntui ja onhan konkretia aina konkretiaa.

Mitä Grant Thorntonin tilintarkastuksen traineeohjelma sitten pitää sisällään? Oma kevääni koostui monipuolisista toimeksiannoista aina kiinteistöyhtiöistä pieniin osakeyhtiöihin ja avustaviin tehtäviin hieman suuremmissa kokonaisuuksissa. Pääsin näkemään myös konsernitason toimeksiantoja sekä oppimaan paljon erilaisia tapoja tehdä, sillä toimeksiantoja tuli paljon eri päävastuullisilta. Tilintarkastus perustuu pitkälti niin sanotun tilintarkastusevidenssin hankkimiseen, jonka avulla voidaan saada kohtuullinen varmuus siitä, ettei tilinpäätös sisällä olennaista virheellisyyttä ja jotta voidaan antaa lausunto, onko tilinpäätös kaikilta olennaisilta osiltaan laadittu sovellettavan tilinpäätösnormiston mukaisesti. Käytännön tasolla tämä tarkoitti varsinkin näin poikkeusaikana pitkälti Exceliä ja tarvittavan aineiston hankkimista sekä dokumentointia. Ehkä suurimmat opit kevään aikana itse tarkastustyön lisäksi olivat oman työn aikataulutus sekä tarvittavien rutiinien luominen. Varsinkin keväisin tehtävää on paljon ja omaa tekemistä täytyy pystyä aikatauluttamaan, jotta toimeksiannot ovat mahdollisuuksien mukaan valmiita suunniteltuun päivämäärään mennessä.

Monet kokeneemmat ovat kertoneet yksi työn parhaita puolia olevan juuri se, että päivittäin pääsee oppimaan uutta ja ottamaan asioista selvää. Jo näin lyhyellä otannalla voin kertoa tuon olevan totta, sillä työnkuvaan kuuluu laaja-alaisesti erilaisen sääntelyn tunteminen ja taitojen ylläpitäminen läpi sääntelykentän jatkuvan muutoksen. Kokonaisuutena harjoittelujakson osalta työkalupakkiin on siis tarttunut paljon taitoja, joista on apua niin työssä kuin myös elämässä yleensä. Eikä oppiminen suinkaan pääty tähän, sillä olemme sopineet jatkosta myös harjoittelujakson jälkeen.

Syksystä eteenpäin jatkan Tampereen toimistolla tilintarkastuksen ja erilaisten muiden tehtävien parissa. Jatkosta keskustellessamme sain tuotua paljon esille omia erityisiä kiinnostuksen kohteita ja osaamisalueita, joiden perusteella myös tulevaa roolia pystyttiin muokkaamaan molemmille osapuolille mahdollisimman sopivaksi. Me kaikki olemme erilaisia ja omaamme erilaiset vahvuudet ja on mielestäni tärkeää, että jokaisen yksilöllisiä ominaisuuksia pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon.  Tämä toteutuikin mainiosti ja uskon, että pystyn tulevaisuudessa onnistumaan ja kehittymään yhä enemmän. Kaiken kaikkiaan traineeohjelmaa voin lämpimästi suositella kaikille monipuolisesta työstä ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille.

Oletko valmis seuraavaan urasiirtoosi tai etsitkö uusia haasteita?