article banner
Ajankohtaista

90 vuotta tilintarkastusta Tampereella

Perustajamme diplomiekonomi C.J. Idman (27.8.1893-26.1.1984) oli 34-vuotias, kun hän sai KHT-yhdistykseltä valtuutuksen käyttää KHT-nimikettä 23.12.1927. Vaikka Idman oli harjoittanut tilintarkastusta jo aikaisemminkin ammattimaisesti, olemme katsoneet, että juuri tuona päivänä on Idman Vilén Grant Thornton Oy:n toiminta alkanut. Tilintarkastajien KHT-auktorisointi alkoi Suomessa vuonna 1925, joten Idman oli ensimmäisten joukossa. Hän perusti toimiston Tampereelle ja harjoitti toimintaa nimellä Tilitoimisto C.J. Idman.

 C.J. Idmanin aloittaessa tilintarkastuksen Suomen neljä suurinta kaupunkia olivat Helsinki, Turku, Tampere ja Viipuri. Tampereella oli asukkaita 47 000 ja se oli merkittävä teollisuuspaikkakunta. Tampereen voimakas teollistuminen oli alkanut 1800-luvun puolivälin jälkeen. Tammerkosken rannalle asettunut tekstiili- ja vaatetusteollisuus sekä konepajateollisuus olivat Suomen oloissa merkittävä teollisuuskeskittymä. Myös paperi- ja selluloosateollisuus sai jo varhain merkittävän aseman ja laajeni jo 1800-luvun lopulla Nokialle, Mänttään, Kyröskoskelle ja Valkeakoskelle. Tampere sai hyvästä syystä lempinimen ”Suomen Manchester”.

 Liike-elämä oli vilkasta myös vuoden 1918 sodan jälleenrakennustyön vuoksi. Sodan aikana Tampereella oli kokonaan tuhoutunut 126 rakennusta, joista kolmasosa muita kuin asuinrakennuksia. Synkkien aikojen jälkeen usko tulevaisuuteen oli luja. Uutta Hämeensiltaa rakennettiin kaupungin valtaväyläksi ja se valmistui vuonna 1929.

 C.J. Idmanille oli ehtinyt kertyä ennen tilintarkastustoimiston perustamista poikkeuksellisen laaja kansainvälinen työkokemus merivakuutus- ja huolinta-alan yrityksistä Kööpenhaminassa, Lontoossa ja New Yorkissa. Idman oli arvostettu ammattilainen ja hän toimi useiden Suomen suurimpien yhtiöiden tilintarkastajana. KHT-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana hän toimi kahteen otteeseen, ensin 1938-1943 ja uudelleen 1949.

 Ensimmäisinä vuosikymmeninä yhtiön vahvuus oli kyky palvella asiakkaita myös suomen kielellä ja merkittäviä asiakkaita olikin molemmista kieliryhmistä. Liike-elämä oli tuolloin myös Tampereella jakautunut vahvasti eri kielileireihin. Kahdella pääliikepankilla oli omat vakioasiakkaansa, Kansallisosakepankilla suomenkieliset ja Yhdyspankilla ruotsinkieliset.

 Idmanin yhtiökumppaniksi tuli 1934 diplomiekonomi Åke Vilén (18.10.1901-2.3.1986) ja toimiston nimeksi muutettiin Tilitoimisto Idman & Vilén, myöhemmin Tilintarkastustoimisto Idman & Vilén. C.J. Idman luopui osakkuudestaan 1975  82-vuotiaana ja Åke Vilén 1981  80-vuotiaana.

 Vuonna 1996 yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi ja yhtiöstä tuli KHT-yhteisö. Samana vuonna alkoi yhteistyö Grant Thornton -tilintarkastusketjun kanssa. Näin ollen 90 vuoden toiminta-ajasta olemme olleet yli 20 vuotta jo Grant Thornton -ketjun jäseniä. Grant Thornton jäsenyyden myötä olemme pystyneet palvelemaan asiakkaitamme kansainvälisesti.

 Tänä päivänä Idman Vilén Grant Thornton Oy on n. 20 asiantuntijan tilintarkastusyhteisö. Toimistomme pitkän iän salaisuus on varmasti ollut panostaminen henkilökunnan ammattitaitoon ja sitä kautta syntynyt asiakastyytyväisyys. Työntekijät ovat aina olleet sitoutuneita itsensä kehittämiseen ja pitkäaikaisiin työsuhteisiin.

 Olemme ylpeitä pitkästä historiastamme, ja tulemme jatkossakin panostamaan henkilökunnan osaamiseen ja toiminnan kehittämiseen, sillä vain näin voimme varmistua siitä, että C.J. Idmanin aloittamaa työtä jatketaan Tampereella myös jatkossa.

 Kiitos asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja henkilökunnallemme, että olette olleet mukana mahdollistamassa tätä 90 vuotista taivaltamme!

 

Viisi vuotta sitten juhliessamme 85-vuotista taivaltamme, päätimme että seuraavat juhlat järjestämme, kun toimistomme täyttää 100 vuotta. Näin ollen emme juhli 90-vuotista taivaltamme erikseen.

 Tutustu Grant Thorntonin tänä päivänä tarjoamiin palveluihin täältä.