”Tililintarkastajana saan rakentaa oman näköistä uraa - ja työ joustaa perheen tarpeiden mukaan”

Elina Järvinen, HT

”Sä voisit tykätä tilintarkastajan työstä? …Niin muuten voisinkin!”

En tiedä, olisinko osannut ajatella uraa tilintarkastajana. En ainakaan ennen kuin tilintarkastajalankoni sanoi: ”Sä voisit tykätä tästä työstä.” Lause herätti minut suuntaamaan opiskeluaikana kohti tilintarkastajan työtä.

Opiskelin Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella, ja pääaineeni oli taloushallinto ja rahoitus. Kurssivalinnat tein KHT-tutkintoa ajatellen ja gradukin tuli kirjoitettua tilintarkastukseen liittyvästä aiheesta. Silloin en vielä osannut kuvitella, kuinka monipuolinen ja sosiaalinen tilintarkastajan ammatti on.

Olen ehtinyt kokea jo paljon ja KHT-tutkinto siintää edessä

Pääsin viimeisenä opiskeluvuonnani tuntityöntekijäksi Big 4 -yhtiöön ja silloin minulle alkoi paljastua, millaista tilintarkastajan työ oikeasti on. Heti ensimmäisenä vuotenani pääsin tapaamaan useita uusia ihmisiä niin eri tiimien kokoonpanoissa kuin eri toimialojen asiakkailla. Tarkastin sekä pienempiä pk-yrityksiä että suurempia monikansallisia yhtiöitä. Tein töitä englanniksi ja suomeksi, koska monen asiakkaan yhteyshenkilöt sijaitsivat ympäri maailmaa. KTM-opintoni auttoivat perusasioiden ymmärtämisessä, mutta itse työn opin vasta tekemällä sitä.

Kolmen vaiherikkaan työvuoden jälkeen jäin perhevapaille. Vuoden mittaisen perhevapaani aikana ehdin nauttia kotielämästä, rakennuttaa omakotitalon sekä suorittaa HT-tutkinnon. Kun palasin työelämään aloitin työskentelyn Grant Thorntonin Helsingin toimistolla.

Nykyään teen samaa työtä kuin aiemmin, mutta koska asiakkaat ja tiimit ovat pienempiä, saan enemmän vastuuta ja pääsen haastamaan itseäni aivan uusilla tavoilla. Tiiminvetäjän roolissa johdan sekä muiden että omaa työtäni entistä enemmän. Toimistollamme on rento ja kotoinen ilmapiiri, kun kaikki traineista partnereihin tuntevat toisensa ja tekevät töitä toistensa kanssa.

Jännittävää on, että HT-tutkinnon suorittamisen myötä saan nyt myös omia asiakkaita allekirjoitettavaksi. Eikä tämä jää tähän: ensi syksynä tavoitteenani on suorittaa KHT-tutkinto.

Tilintarkastustyön monipuolisuus ja haasteellisuus motivoivat minua

Tilintarkastus perustuu lakeihin ja standardeihin, mutta siinä on myös paljon harkinnanvaraisuutta. Parasta on, kun käymme tiimin kanssa läpi vaikeampia eriä ja sparraamme toisiamme. Huiput työkaverit ovatkin yksi tämän työn parhaita puolia. Monista kollegoistani on tullut hyviä ystäviä, joita näen myös vapaa-ajalla.

Olen erittäin tyytyväinen uravalintaani. Koen, että työni tilintarkastajana on kaikkea muuta kuin ”tylsää numeroiden pyörittelyä”.

Grant Thorntonilla pystyn yhdistämään uran ja perheen toivomallani tavalla

Syksyllä 2018 Grant Thornton lähti mukaan Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan. Työpaikallani uskotaan vahvasti, että erinomainen henkilöstökokemus johtaa ensiluokkaiseen asiakaskokemukseen. Minulle perheystävällisyys tarkoittaa joustoa työajoissa perheen tarpeiden mukaan, oli sitten kyseessä päiväkodista haku tai neuvolakäynti.

Tilintarkastusala mielletään usein alaksi, jolla tehdään paljon ylitöitä. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus ja on myös työpaikkoja, joissa työkuormaan pääsee itse vaikuttamaan.

Minulle uran ja perheen yhdistäminen on ollut helppoa. Työajat ovat joustavat ja pystyn muokkaamaan niitä itselleni sopiviksi. Olen aamuihminen ja jos ei ole minun vuoroni viedä poikaamme päiväkotiin, minut löytää toimistolta jo kello 7 tai jopa 6.30. Kun menen aikaisin töihin, pääsen sieltä aikaisin perheeni pariin.

Alkuperäinen tarina on osa Suomen Tilintarkastajat ry:n #tunnetilintarkastajasi -kampanjaa