-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
”30 % kynnyksen ylittäminen on nähty käännekohtana, joka kiihdyttäisi vauhtia kohti sukupuolijakaumaltaan monipuolisempia työpaikkoja. Kun otetaan huomioon, että nousu keskisuurissa yrityksissä on tämän jälkeen ollut hyvin pientä, on selvää että tarvitaan jykevämpää päättäväisyyttä päästäksemme käsiksi monimuotoisuuden tuomiin etuihin,” sanoo Grant Thornton Internationalin global leader of network and capability Karitha Ericson.
Kehitys on liian hidasta
Vaikka edistystä tapahtuu edelleen, Grant Thorntonin uusin tutkimus paljastaa, että se on ollut hidasta. Naisten määrä ylimmässä johdossa on noussut vain puolella prosentilla vuodessa 32,4 prosenttiin, ja 13 % tutkimussarjan aloituksesta vuonna 2003. Grant Thornton on tutkinut sukupuolten välistä tasa-arvoa kansainvälisesti keskisuurten yritysten (50-500 työntekijää) ylimmässä johdossa jo 19 vuoden ajan. ”Yhteiskunta vaatii nopeampaa kehitystahtia”, toteaa Karitha. ”Lisääntynyt kiinnostus yritysten sosiaaliseen vastuuseen ja globaaleihin standardeihin luo painetta muodostaa monimuotoisia johtoryhmiä. Sen tekemättä jättäminen vaikeuttaa rahoituksen saamista ja sijoittajien kiinnostusta. Yritysten pitää tehdä enemmän.”
Tutkimus osoittaa, että monissa keskisuurissa yrityksissä on keskitytty seuraajasuunnitteluun naisten nostamiseksi ylimpään johtoon. Tämä pitää sisällään erilaisia mentorointiohjelmia, valmennuksia, johtamisen kehittämistä ja hyvinvointiin panostamista. Yritysten pitäisi nyt kiinnittää huomionsa läpinäkyvimpiin reitteihin johtoportaalle sekä avoimuuteen rekrytoinneissa, ylennyksissä ja suorituksen arvioinnissa. ”Selkeys ja yhtäläiset mahdollisuudet johtamisroolien kaikilla osa-alueilla rekrytoinnista suorituskykyarviointiin ovat ratkaisevan tärkeitä ”, Karitha sanookin.
Joustavat työskentelytavat nostavat naisten määrää ylimmässä johdossa
Merkittävä nousu naisten määrään johdossa saadaan sitoutumalla joustavaan työskentelyyn ja kehittämällä sitä tukeva organisaatiokulttuuri. Grant Thorntonin tutkimuksessa havaittiin, että korkein naisten taso ylimmässä johdossa saavutetaan joustaviin, hybridi- ja etätyöskentelyyn perustuvilla malleilla. Yrityksissä, jotka ovat ottaneet käyttöön hybridityöskentelyn, 34 % ylimmästä johdosta on naisia, kun taas yrityksissä, jotka ovat täysin joustavia ja antavat henkilöstön valita työskentelymallinsa se on 36 %. Vain 29 % ylimmän johdon henkilöstöstä on naisia yrityksissä, jotka suosivat pääosin toimistopohjaisia työskentelytapoja.
”Koska monet yhtiöt eivät vieläkään omaksu hybridi- tai joustavia työskentelytapoja, naiset joutuvat harkitsemaan osa-aikaisia töitä, mikä voi vaikuttaa uralla etenemisen,” sanoo Karitha. ”Ja yritykset, joissa työn tekeminen ei ole joustavaa, ovat yleensä vähemmän houkuttelevia työpaikkoja kokeneemmille naisille.”
Maailmanlaajuisen osaajapulan keskellä joustavan työskentelyn käyttöönottavat yritykset pääsevät hyötymään rajat ylittävästä työstä sekä laajemmasta osaajapoolista kuten maantieteellisesti syrjäisemmillä paikoilla asuvat, osatyökykyiset tai parempaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa etsivät.
Joustava työ tuo kuitenkin mukanaan myös haasteita, sanoo Karitha. ”Yritykset, joilla joustavat työtavat olivat jo käytössä, menestyivät pandemian aikaan, koska niiltä vaihto etämoodiin sujui nopeasti. Näillä työpaikoilla oli valmiiksi oikeanlainen kulttuuri mahdollistamaan etätyöt. Organisaatioiden, jotka haluavat nyt pandemian jälkeen tarjota joustavampaa työtä, on varmistettava, että heidän yrityskulttuurinsa tukee muutosta. Työkulttuureiden rakentamisessa pitäisi varmistaa, että ne suojaavat mahdollisilta hybridityön sudenkuopilta, kuten naisten jäämiseltä suhteiden luomisen ja päätöksenteon ulkopuolelle.” Grant Thorntonin tutkimuksesta voidaan havaita, että miehet sanovat useammin, että heidän yrityksensä rohkaisee johdon avointen ovien politiikkaa. Naisten mielestä tätä ei tapahdu yhtä usein.
Monimuotoisuus luo kasvua ja uusia toimintatapoja
”Monimuotoisuus on hyväksi yrityksille – se näyttää niiden olevan eettisiä ja reiluja, tuo nostetta suorituskyvylle ja johtaa parempiin lopputuloksiin ja päätöksiin. Laajempi diversiteetti yleensäkin luo kasvun asennetta ja tuo yrityksiin erilaisia luovuutta kumpuavia näkökulmia, jotka luovat parempia tapoja tehdä asioita,” sanoo Karitha. ”Ja jos haluat olla lahjakkaille osaajille houkutteleva työnantaja, monimuotoisuus on tärkeä tekijä.”
Peter Bodin, Gran Thornton Internationalin toimitusjohtaja, huomauttaa että monimuotoiseen työvoimaan panostamien joka tasolla, keskittyen sukupuolten jakautumiseen, on Grant Thorntonin verkostostrategian fokuksessa globaalisti.
“Sen lisäksi, että monimuotoisuuden lisääminen on oikein, on verkostomme hyötynyt siitä monella tapaa. Kenties selkein esimerkki tästä on ennätykset rikkonut globaali liikevaihtomme vuonna 2022”, hän sanoo.
”Olemme sitoutuneet edistymään tässä asiassa ja tavoittelemaan psykologisesti turvallista työympäristöä, jossa jokainen voi tehdä parhaansa. Tiedämme, että meidän pitää tietoisesti pyrkiä sukupuolten tasapainoon, ja muiden yritysten pitää tehdä samoin pysyäkseen vahvoina ja relevantteina koko ajan muuttuvilla markkinoilla.”
International Business Report
Grant Thornton International Business Report (IBR) on kansainvälinen tutkimus, jossa selvitetään vuosittain yli 10.000 keskisuuren yrityksen näkemyksiä ja odotuksia 28 maasta. Tutkimusta on toteutettu vuodesta 1992 alkaen.
Kyselylomakkeet käännetään paikallisille kielille ja kyselyt toteutetaan sekä puhelinhaastatteluina että verkkokyselyinä. Tutkimusta varten haastateltiin toimitusjohtajia, hallitusten puheenjohtajia ja muita johtotason henkilöitä kaikilta teollisuudenaloilta. Kysely toteutettiin loka-joulukuussa 2022.
Lisätietoja: https://www.grantthornton.global/en/insights/articles/About-IBR/
Grant Thornton’s Women in Business report
19 vuoden ajan, Grant Thornton on valaissut ylimmän johdon sukupuolten tasa-arvoon liittyviä asioita maailman keskisuurissa yrityksissä, paljasten esteitä ja tunnistaen muutoksen mahdollisuuksia.
Lataa Women in Business 2023: The push for parity -raportti tästä