-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
M&A advisory ja muut corporate finance -palvelut
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Yrityksen arvonmääritys laadukkaasti ja sopivasti mitoitettuna
Yrityksen arvon muodostumisen ymmärtäminen ja sen kasvattaminen ovat olennaista tietoa yrityksen omistajille. Kun olet myymässä tai ostamassa yritystä, voi yrityksen arvonmääritys olla haastava asia, johon on tarkoituksenmukaista saada riippumattoman osapuolen näkemys päätöksenteon tueksi.
-
Due Diligence
Due diligence -raportti auttaa maksimoimaan yritysjärjestelystä saatavan hyödyn sekä minimoimaan järjestelyyn liittyvät riskit. Due diligence -raportti antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevasta yrityksestä, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä.
-
Liiketoiminnan tehostaminen ja uudelleenjärjestely
Heikkenevän tuloksen ja kasvun aikana tai vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva yritys tarvitsee usein liiketoiminnan tehostamista tai uudelleenjärjestelyä.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien

Kirjanpitoa ja tilinpäätöstä laadittaessa törmätään usein omaisuuseriin, joiden osalta tunnistetaan viitteitä arvonalentumasta ja ne eivät ole enää saman arvoisia, kuin ennen. Esimerkkitilanne saattaa syntyä silloin, kun tilikauden päättymisen jälkeen on myyty jokin omaisuuserä alle tilinpäätökseen merkityn tase-arvon. Tyypillisesti myös pörssikurssien lasku aiheuttaa usein pohdintaa tilinpäättäjälle. Lisäksi erilaiset lainsäädännölliset rajoitteet, kuten pakotteet ja toimintamaan lainsäädännön muutokset aiheuttavat pohdintaa omaisuuserien arvostuksesta.
Tätä pohdintaa omaisuuserien arvonalentumista ei tulisi tehdä vain tilinpäätöshetkellä, vaan edellytys tarvittaviin kirjauksiin on olemassa myös tilikauden aikana. Tällä voi olla merkitystä, kun tarkastellaan esimerkiksi yrityksen oman pääoman riittävyyttä ja johdon valvontavelvollisuutta.
Omaisuuserien arvostaminen ja arvonalentumat kirjanpitolain mukaan
Kun määritetään taseen vastaavien omaisuuserien kirjausperusteita, on hyvä tiedostaa ja varmistua ensimmäisenä, minkä kirjanpitolain arvostuspykälän mukaan kyseistä tase-erää käsitellään.
Tilinpäätöksessä taseen pysyviin vastaaviin kirjataan muun muassa,
- tytäryhtiöosakkeet ja muut pitkäaikaiset sijoitukset,
- rakennukset, koneet ja kalustot
vaihtuviin vastaaviin
- myytäväksi joko sellaisenaan tai jalostettuina tarkoitetut hyödykkeet,
- myytäviksi tarkoitetut sijoitukset kuten osakkeet, muut rahoitusinstrumentit
rahoitusomaisuuteen
- rahavarat ja tilapäisesti muussa muodossa kuin rahavaroina olevat instrumentit eli ns. likviditeetin hallintainstrumentit.
Oikean taseluokittelun varmistaminen ennen arvonalentumispohdinnan tekemistä on tärkeää. Väärä taseluokittelu voi perustaa arvonalentamiskirjauksen väärään kirjanpitolain pykälään ja olla siksi kirjanpitolain vastainen. Kannattaa myös muistaa, että tase-erän arvostus pitää aina tehdä hyödykkeittäin – toisen hyödykkeen arvonnousu ei korvaa toisen arvonalentumaa.
Pysyvien vastaavien omaisuuserien arvostaminen
Kirjanpitolain 5 luvun 13§:n mukaisesti, mikäli pysyviin vastaaviin kuuluvan hyödykkeen tai sijoituksen todennäköisesti tulevaisuudessa kerryttämän tulon arvioidaan olevan pysyvästi vielä poistamatonta hankintamenoa pienempi, erotus on kirjattava arvonalennuksena kuluksi. Pysyvien vastaavien osalta tulee huomioida lain paino sanoilla ”todennäköisesti” ja ”pysyvästi”. Jos kysymyksessä on hyödykkeen taloudellisen käyttöajan muutos, tulee lähtökohtaisesti muuttaa poistosuunnitelmaa. Jos pysyviin vastaaviin on kirjattu esimerkiksi pitkäaikaiseksi sijoitukseksi luokiteltu listattu arvopaperiomistus, kurssilasku ei tilinpäätöshetkellä välttämättä osoita pysyvää arvonalentumaa, mikäli kurssi on palautunut heti tilinpäätöksen allekirjoittamiseen mennessä. Myöskään omaisuuden vahingoittuminen tilikauden jälkeen ei ilmennä omaisuuserän arvonalentumista tilinpäätöshetkellä.
Sen sijaan, tilikauden jälkeen tapahtunut tase-arvoa alemmalla hinnalla tehty kauppa kertoo tyypillisesti pysyvän vastaavan arvon olleen todennäköisesti alentunut myös tilinpäätöshetkellä.
Vaihtuvien vastaavien omaisuuserien arvostaminen
Vaihtuvissa vastaavissa kimurantti arvonalentumistilanne näkyy esimerkiksi arvopaperikauppiaalla, joka kirjaa vaihto-omaisuuteen myytäväksi tarkoitettuja pörssiosakkeita, joiden pörssikurssiarvo on heikentynyt vasta tilikauden jälkeen. Kurssilasku ei tule kirjattavaksi, koska vaihto-omaisuus arvostetaan tilinpäätöksessä hankintamenoon tai tätä alempaan markkina-arvoon.
Rahoitusomaisuuden arvonalentuminen
Rahoitusomaisuuden arvonalentumiseen sovelletaan kirjanpitolain 5 luvun 2 pykälää. Se kirjataan tilinpäätöspäivänä joko hankintamenoon tai alempaan käypään arvoon, vastaavasti kuin vaihto-omaisuus.
Jos pysyvästä vastaavasta, vaihto-omaisuudesta tai rahoitusomaisuudesta on tehty arvonalentumiseen perustuva kulukirjaus, joka osoittautuu aiheettomaksi, pitää kulukirjaus oikaista tulosvaikutteisesti. Säännös ei koske liikearvoa. Jos poistosuunnitelmaa muutetaan vastaamaan muuttunutta taloudellista käyttöaikaa, tehtyjä poistoja ei voida takautuvasti korjata.
Lainsäädännöllisten rajoitteiden alla oleva omaisuus ja omaisuus konfliktimaissa
Jos lainsäädännöllisten rajoitteiden alainen omaisuuserä on vaihto-omaisuutta, pitää siitä lähtökohtaisesti arvioida, mikä sen jälleenmyyntiarvo on tilinpäätöshetkellä esimerkiksi korvaavilla markkinoilla. Kannattaa myös arvioida, onko ylipäätään todennäköistä saada hyödykkeitä vapautettua myytäväksi tai hyödynnettäviksi ennustettavissa olevana aikana. Jos rajoitteiden alainen omaisuuserä on taas luokittelultaan pysyvä vastaava, kuten osakeomistus, tulee arvioitavaksi tuottaako tämä hyödyke todennäköisesti tase-arvon verran tuloa ennustettavissa olevan tulevaisuuden aikana.
Yhtiön toimintaan liittyvien omistusten, kuten tytäryhtiöomistuksen osalta, tulontuottoa arvioidaan ensisijaisesti käyttöarvoperusteisesti osana konsernin tulonhankintaa. Sijoitusluonteisten pysyvien vastaavien omistusten suhteen tulontuottoa arvioidaan markkina-arvo perusteisesti.
Pakotteiden tai muun lainsäädännöllisen rajoitteen alla oleviin omistuksiin voi liittyä suurta epävarmuutta liittyen rajoitteiden ajalliseen kestoon. Siksi kirjanpitolain mukainen varovaisuuden periaate ja arvonalentumissäännöksen ”todennäköisen kertyvän tulon” – edellytys saattaa pakottaa arvonalentumiskirjaamiseen jo ennen lopullisen tilanteen selviämistä.
Uusimmat julkaisut suoraan sähköpostiisi?
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.