-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Mikä ihmeen maastapoistumisvero?
Lain tarkoituksena olisi, että Suomelle syntyisi oikeus verottaa maasta muuttavia henkilöitä laskennallisen luovutusvoiton perusteella huolimatta siitä realisoiko henkilö tosiasiallisesti omaisuutta. Laskennallinen luovutusvoitto saataisiin vähentämällä arvonnousuveron alaisen omaisuuden Suomesta pois muuttoa edeltävän päivän käyvästä arvosta omaisuuden hankintameno. Arvonnousutuloa ei kuitenkaan syntyisi, jos realisointi tapahtuisi vasta kahdeksantena verovuonna muuttovuoden jälkeen tai myöhemmin. Arvonnousutulo käsiteltäisiin pääomatulona ja siihen sovellettaisiin pääomatulon tuloveroprosentteja.
Ketä maastapoistumisvero koskee?
Maastapoistumisvero tulisi sovellettavaksi, kun luonnollisen henkilön kotipaikka muuttuisi siten, että hänestä tulisi rajoitetusti verovelvollinen Suomessa tai verosopimuksen mukaiseksi asuinvaltioksi tulisi jokin muu maa kuin Suomi. Maastapoistumisvero koskisi kaikkia luonnollisia henkilöitä, jotka ovat olleet Suomessa yleisesti verovelvollisia ja verosopimuksen mukaan Suomessa asuvia vähintään neljä vuotta yhdessä tai useammassa jaksossa muuttoa edeltäneen kymmenen vuoden aikana. Näin ollen, vero koskisi myös muita kuin Suomen kansalaisia, jos edellä mainittu ehto Suomessa asumista täyttyy. Tämä tulee väistämättä heikentämään Suomen kilpailukykyä huippuosaajia houkutellessa.
Esityksen tämänhetkisen sanamuodon mukaan saattaisi olla mahdollista, että Suomelle syntyisi verotusoikeus myös vuosikymmenien aikana ulkomailla tapahtuneeseen arvonnousuun, jos henkilö tämän jälkeen muuttaa Suomeen yli neljän vuoden ajaksi ja realisoi omaisuuttaan kahdeksan vuoden kuluessa palattuaan ulkomailla.
Mitä omaisuutta siten verotetaan?
Veronalainen omaisuus sisältäisi kattavasti suoraan ja välillisesti omistetun kotimaisen ja ulkomaisen omaisuuden. Ulkopuolelle rajattaisiin kuitenkin kiinteistöt ja yhtiöiden osakkeet, joiden omaisuudesta yli 50% muodostuu yhdestä tai useammasta kiinteistöstä eli käytännössä asunto-osakeyhtiöiden osakkeet.
Maastapoistumisvero tulisi sovellettavaksi, mikäli verotettavan omaisuuden käypäarvo olisi vähintään 500.000 euroa ja laskennallinen luovutusvoitto vähintään 100.000 euroa. Vero määrättäisiin laskennallisen luovutusvoiton 100.000 euron ylittävältä osalta.
Erityisesti start-up yrittäjät ovat esittäneet huolensa koskien arvonmäärityskysymyksiä ja sitä, että eri maiden arvonmäärityskäytännöt voivat johtaa erilaisiin lopputuloksiin, joka tulee vuorostaan johtamaan pitkiin prosesseihin kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Start-up yrittäjät jakavat myös yleisen huolen siitä, millaisena Suomi esiintyy kansainvälisille huippuosaajille ja miten houkuttelemisensa Suomeen tulee jatkossa olemaan todennäköisesti entistä haastavampaa.
Milloin vero maksettaisiin?
Arvonnousutulo katsottaisiin muuttoa edeltävän päivän verovuoden tuloksi. Olisi kuitenkin mahdollista vaatia, että arvonnousutulo luettaisiin sen vuoden tuloksi, jolloin omaisuus luovutetaan vastikkeellisesti tai lahjana. Mikäli verovelvollinen vaatisi verotuksen lykkäämistä, häneltä voitaisiin vaatia vakuutta, jos hän muuttaa muuhun kuin EU tai ETA valtioon.
Arvonnousutuloa voitaisiin myös oikaista tosiseikkojen perusteella tietyin edellytyksin, jos todellinen luovutushinta on alhaisempi kuin arvonousuverotuksessa huomioitu käypäarvo tai omistettuun omaisuuteen tulisi sovellettavaksi korkeampi hankintameno-olettama. Myös mikäli henkilö muuttaisi takaisin Suomeen viiden vuoden kuluessa ulkomaille muutosta, maastopoistumisveroa ei sovellettaisi, jos arvonnousuverotuksen alaista omaisuutta ei ole luovutettu.
Mitä seuraavaksi?
Esitysluonnoksen lausuntokierros kestää 12.9.2022 saakka. On hyvin todennäköistä, että esitys tulee kohtaamaan voimakasta vastustusta lausuntokierrokselta ja huoli Suomen kilpailukyvystä, kiinnostavuudesta muutto- ja sijoituskohteena sekä ulkomaisen työvoiman saatavuudesta tulee jälleen nousemaan esille. Ottaen huomioon, että arvioitu verokertymä on vain joitain kymmeniä miljoonia vuodessa, ja ettei edes valtionvarainministeriön vuonna 2020 valmistunut selvitys lain vaikutuksista puoltanut lain käyttöönottoa, on perusteltua pohtia, onko kyseisen hankkeen edistäminen tarkoituksenmukaista. Lausuntokierroksen jälkeen näemme, eteneekö kyseinen hanke mutta jo nyt on selvää, että sen edistäminen vaikuttaa jo nyt Suomen houkuttelevuuteen ja tämän todelliset vaikutukset näemme vasta tulevaisuudessa.
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.