-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien
Keväällä 2020 suomeenkin rantautui globaaliksi pandemiaksi levinnyt Covid-19, eli kansankielellä koronavirus. Koronan vaikutukset ovat olleet varsin laajamittaisia Suomen talouselämässä ja erityisesti yrityksien ja yrittäjien toiminnassa vaikutukset saattavat olla hyvinkin kauaskantoisia usealla toimialalla.
Koronan vuoksi valtion sekä kaupunkien ja kuntien taholta on yrityksille ja yrittäjille suunnattu erilaisia tukimuotoja toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Tässä blogissa käsitellään näiden eri tukimuotojen kirjanpidollista ja verotuksellista käsittelyä.
Erilaisia korona-ajan tukimuotoja
- Business Finland: Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa
- ELY-keskus: Yrityksen kehittämisavustus koronavirusepidemiasta
aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä (tilanneanalyysi / kehittämistoimet) - Yksinyrittäjien tuki: Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu päätoimisesti yritystoimintaa harjoittavalle
- Valtionkonttori: Yritysten kustannustuki
Koronatukien kirjanpitokäsittely
Kirjanpidossa saadut tuet ja rahalliset avustukset tuloutetaan lähtökohtaisesti liiketoiminnan muina tuottoina. Mikäli esimerkiksi tuen tai avustuksen kohteena olevia kehittämiskuluja aktivoidaan taseeseen, tulee aktivointia vastaava osuus tuista tai avustuksista kirjata lähtökohtasesti aktivoitavien kulujen oikaisuna. Myös bruttokirjausperiaate, jossa saatu avustus kirjataan siirtovelkoihin ja tuloutetaan aktivoidun kehittämishankeen vaikutusaikana, on KILAn yleisohjeen (16.10.2007) mukaisesti hyvän kirjanpitotavan mukainen.
Kirjanpitolain 5:8§:n mukaisesti kehittämismenot saa aktivoida, mikäli niiden odotetaan tuottavan tuloa useampana tilikautena ja poistaa vaikutusaikanaan, enintään kymmenessä vuodessa. Huomioitavaa on myös, että aktivoidut kehittämismenot rajoittavat vielä poistamatta olevaan määräänsä asti jakokelpoista vapaata oma pääomaa osakeyhtiöissä, osuuskunnissa sekä avoimissa- ja kommandiittiyhtiöissä, jossa vastuunalaiset yhtiömiehet ovat osakeyhtiöitä.
Yrityksien saamissa tukien rahoituspäätöksissä tai tukiehdoissa on mahdollisesti määrätty tuen tai avustuksen saamiselle ajanjakso, jolloin se on käytettävä tai tukeen hyväksyttyjen kustannusten on synnyttävä. Tällöin saadun tuen tai avustuksen tulouttamisessa tulee huomioida syntyneiden kustannusten ja tukipäätöksessä hyväksyttyjen enimmäiskustannusten suhteellinen osuus ja jaksottaa tuki tai avustus samassa suhteessa tilikaudelle tuotoksi.
Vastaavasti yrityksien saamissa rahoituspäätöksessä on todennäköisesti myös määritelty ehdot, että myönnettävään tukeen hyväksyttäviä kustannuksia on seurattava kirjanpidossa yksilöidysti ja niiden yhteys pitää voida kirjanpitoon todentaa. Tällöin tuen saajan on järjestettävä esimerkiksi kirjapitoonsa erillinen projektiseuranta kirjausketjun todentamiseksi. Rahoitusehdoissa voidaan myös velvoittaa kustannusten raportointiin jälkikäteen, jolloin projektikirjanpidon perusteella tulee tämä vaatimus hoidettua. Rahoitusehdoista on aina tarkistettava kirjanpidolle asetetut vaatimukset ja toimittava sen mukaisesti. Rahoitusehdoissa voi olla myös määräys tuen tai avustuksien kustannusten erillisestä tilintarkastuksesta ja yleisesti näissä on noussut esiin puutteita projektiseurannan kirjausketjun todentamisessa. Kannattaakin olla yhteydessä tilintarkastajaasi hyvissä ajoin. Me Grant Thorntonilla olemme yritysten tukena avustuksiin ja sen tarkastuksiin liittyen.
Koronatukien verotus
Saadut tuet ja avustukset ovat saajalleen EVL 4§: n mukaisesti verotettavaa tuloa ja jaksotetaan sen verovuoden tulona jonka aikana ne on saatu rahana, saamisena tai muuna rahanarvoisena etuna (EVL 19§). Sellaiset kohdennetut koronatuet ja avustukset, joiden saaminen edellyttää kustannusten syntymistä, tulee jaksottaa syntyvien kustannuksien suhteessa eri verovuosille.
Mikäli tuen saajan verotuksessa sovelletaan EVL27§:n maksuperusteisuutta, on saatu tuki sen vuoden tuloa, jolloin sen on maksettu.
Arvonlisäverotus
Arvonlisäverolain 79§:n mukaisesti veron perusteeseen luetaan suoraan tavaran tai palvelun hintaan liittyvät tuet ja avustukset. Tässä blogissa mainitut tuet ja avustukset ovat pääosin katsottavissa luonteeltaan kehittämistoimintaan tai kulujen kattamiseen liittyviä yleistukia, joista ei lähtökohtaisesti suoriteta arvonlisäveroa.
Blogitekstin on kirjoittanut HT Markus Hietaniemi. Markus toimii tilintarkastajana pk-yrityksissä useilla eri toimialoilla. Markuksella on tilintarkastustoimeksiantojen lisäksi vahva osaaminen taloushallinnon vaativissa kysymyksissä toimiessaan 15 vuotta taloushallinnon erityisasiantuntijana tilitoimistossa.
Artikkeli julkaistu myös Tampereen Kauppakamarilehdessä 2.10.2020.
Haluamme auttaa yrityksiä ja yrittäjiä kehittymään!
Grant Thornton kuuluu maailman johtaviin tilintarkastus-, vero-, yritysjärjestely- ja muita asiantuntijapalveluita tarjoaviin yrityksiin.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: COVID-19 - Tietoa liiketoiminnan tueksi