-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
M&A advisory ja muut corporate finance -palvelut
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Yrityksen arvonmääritys laadukkaasti ja sopivasti mitoitettuna
Yrityksen arvon muodostumisen ymmärtäminen ja sen kasvattaminen ovat olennaista tietoa yrityksen omistajille. Kun olet myymässä tai ostamassa yritystä, voi yrityksen arvonmääritys olla haastava asia, johon on tarkoituksenmukaista saada riippumattoman osapuolen näkemys päätöksenteon tueksi.
-
Due Diligence
Due diligence -raportti auttaa maksimoimaan yritysjärjestelystä saatavan hyödyn sekä minimoimaan järjestelyyn liittyvät riskit. Due diligence -raportti antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevasta yrityksestä, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä.
-
Liiketoiminnan tehostaminen ja uudelleenjärjestely
Heikkenevän tuloksen ja kasvun aikana tai vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva yritys tarvitsee usein liiketoiminnan tehostamista tai uudelleenjärjestelyä.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.
-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuusneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Inari Kanninen
Uratarina Inari Kanninen - Financial Specialist
-
Uratarina Ville Kiviluoto
Uratarina Ville Kiviluoto
-
Uratarina Mona af Forselles
Uratarina Mona af Forselles
-
Uratarina Joakim Jousisto
Uratarina Joakim Jousisto
-
Uratarina Heidi Kuhmonen
Uratarina Heidi Kuhmonen
-
Uratarina Vera Wasström
Uratarina Vera Wasström
-
Uratarina Väinö Mettiäinen
Tilintarkastus nähdään usein ulkopuolelta katsottuna varsin mystisenä, mutta kuitenkin perinteisenä ammattina – kaikki tietävät mitä tilintarkastaja tekee mutta silti kukaan ei tiedä. Näissä mielikuvissa toimistohuoneen keväisiä mappijonoja pitempiä ovatkin vain päivittäiset tehtävälistat ja kahvikuppien

Säätiöt usein alttiita mahdollisille väärinkäytöksille
Julkisuudessa tulee säännönmukaisesti esiin uutisia säätiöissä tapahtuneista väärinkäytöksistä, jotka voivat olla euromääräisesti merkittäviä. Osittain väärinkäytöksien voidaan katsoa liittyvät säätiöiden oikeudelliseen luonteeseen. Säätiöillä ei ole omistajaa ja niiden hallinnoinnin taso vaihtelee eri säätiöiden kesken merkittävästi. Myös säätiöiden talouteen liittyvä päätöksenteko ja rahaliikenne saattavat keskittyä muutamille keskeisille henkilöille, mikä luonnollisesti lisää väärinkäytöksen mahdollisuutta. Mutta kenellä säätiössä on vastuu väärinkäytösten estämisestä ja millaisia vaaranpaikkoja säätiöiden toimintaan liittyy?
Säätiölain mukaan hallitus huolehtii säätiön hallinnosta ja siitä, että säätiön toiminta järjestetään asianmukaisesti tarkoituksen toteutumiseksi. Hallitus vastaa myös siitä, että säätiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Säätiölle voi olla valittu toimitusjohtaja, jonka velvollisuutena lain mukaan on huolehtia säätiön tarkoituksen toteutumisesta ja hoitaa säätiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Vastuu väärinkäytösten estämisestä on siis edellä mainituilla toimielimillä. Säätiöllä voi olla valittuna myös muu johtava toimihenkilö kuten asiamies. Asiamiehen tehtävistä ei säädetä säätiölaissa ja hän on pääsääntöisesti työsuhteessa säätiöön, jolloin hänen vastuunsa on lievempää kuin toimitusjohtajan.
Säätiöiden rahaliikenteeseen liittyy usein tiettyjä tyypillisiä vaaranpaikkoja, koska hallinnon henkilöstöä on vähän ja ns. vaaralliset työyhdistelmät ovat yleisiä. Tältä osin vedotaan luottamukseen, mutta on kuitenkin muistettava, että usein juuri luotetuimmat henkilöt tekevät väärinkäytöksiä. Osaltaan myös valvonnan puute antaa mahdollisuuksia väärinkäytöksiin. Saattaa olla, että olemassa olevat kontrollit ovat näennäisiä, eivätkä tehokkaita. Esimerkiksi laskut voidaan pääsääntöisesti hyväksyä ennen maksua, mutta on jätetty mahdollisuus maksaa osa laskuista suoraan pankkiohjelmasta. Hallitus käy usein lävitse asiamiehen tai toimitusjohtajan tuottamaa raportointia, joka voi olla suppeaa tai tarkoituksenhakuista. Hallituksen tulisikin pystyä jollain tapaa varmistumaan siitä, että sille esitettävä raportointi on luotettavaa ja riittävän laajaa.
Lähtökohta väärinkäytösten ehkäisemiseksi on, että hallituksessa pohdittaisiin, missä ovat säätiön sisäisen valvonnan riskikohdat. Kun riskit on tunnistettu, tulisi arvioida onko nykyinen sisäinen valvonta riittävällä tasolla. Säätiön tilintarkastajan asiantuntemusta kannattaa käyttää hyväksi luotaessa ja kehitettäessä säätiön sisäistä valvontaa sekä hyvää hallintotapaa.
Ensimmäinen tilintarkastaja rotaatio lähestyy säätiöissä vuonna 2022
Nykyinen säätiölaki tuli voimaan 1.12.2015. Säätiölain mukaan tilintarkastajan peräkkäisten toimikausien yhteenlaskettu kesto voi olla enintään seitsemän vuotta, määräajan laskenta alkoi lain voimaantulosta. Mikäli säätiöllä on ollut sama henkilötilintarkastaja yhtäjaksoisesti lain voimaantulosta lähtien, täytyy sen vaihtaa tilintarkastajaa vuodelle 2022. Jos tilintarkastajaksi on valittu tilintarkastusyhteisö, ei rotaatiota sovelleta yhteisöön, vaan ainoastaan päävastuulliseen tilintarkastajaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, rotaatioksi riittää, että samasta tilintarkastusyhteisöstä valitaan jokin toinen tilintarkastaja toteuttamaan yhteisön nimissä tarkastusta.
Mikäli tilintarkastaja rotaation osalta säätiön hallitukselle herää ajatuksia tai kysymyksiä suosittelemme kääntymää rohkeasti tilintarkastajan puoleen.
Yleishyödyllisyys, elinkeinotoiminta ja siihen liittyvä veroriski
Säätiöt ovat pääsääntöisesti verotuksessa ns. yleishyödyllisiä yhteisöjä, jotka eivät maksa tuloveroa. Säätiölaissa ei kuitenkaan edellytetä yleishyödyllisyyttä, vaan lain mukaan säätiöllä on oltava hyödyllinen tarkoitus. Tämä ei estä säätiötä harjoittamasta elinkeinotoimintaa esimerkiksi varojen hankinnan näkökulmasta.
Yleishyödyllisen yhteisön määritelmä todetaan tuloverolaissa. Yhteisöä pidetään yleishyödyllisenä, jos se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi aineellisessa, henkisessä, siveellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä; sen toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin henkilöpiireihin; se ei tuota toiminnallaan siihen osalliselle taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.
Mikäli säätiö harjoittaa elinkeinotoimintaa on siitä saatava tulo veronalaista. Lainsäädännössä ei elinkeinotoiminnalle ole yksiselitteistä määritelmää, mutta Verohallinto on ohjeistuksessaan listannut toimintaan liittyviä ominaispiirteitä, joiden toteutuessa se voidaan katsoa elinkeinotoiminnaksi. Tyypillisimpiä piirteitä ovat toimiminen kilpailuolosuhteissa, toiminnan laajuus ja jatkuvuus, toiminnan kohdistuminen tavanomaisiin kauppatavaroihin ja suoritteisiin sekä voiton tavoittelu. Jos muut toimijat harjoittavat vastaavaa toimintaa markkinaympäristössä, katsotaan tällainen toiminta yleensä elinkeinotoiminnaksi.
Mikäli elinkeinotoiminta muodostuu laajamittaiseksi säätiön yleishyödylliseen toimintaan verrattuna, voi olla vaarana, että säätiö menettää verotuksellisesti yleishyödyllisuusstatuksen. Tällöin kaikki säätiön tulot voivat joutua verotuksen piiriin. Tällaisessa tilanteessa kannattaa säätiön harjoittama elinkeinotoiminta yhtiöittää omaan erilliseen yhtiöön, jolloin säätiön oma toiminta säilyttää yleishyödyllisuuden statuksen.
Säätiöissä ei usein osata varautua siihen, että jostakin toiminnan osasta voi muodostua elinkeinotoimintaa, koska usein elinkeinotoiminnaksi verotuksessa katsottu toiminta mielletään vain säätiön sääntöjen mukaiseksi toiminnaksi, eikä verotuksellista näkökulmaa ole mahdollisesti mietitty.
Verotuksessa on ennakkotieto mahdollisuus, jolloin yksilöidyillä kysymyksillä voidaan ennakolta selvittää tietyn toiminnan verotuksellinen käsittely. Tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö ovat hyviä keskustelukumppaneita säätiön verotuksellisia ongelmia ratkaistaessa, joihin kannattaa olla yhteydessä, jos säätiön toimintaan liittyvä verotuksellinen riski mietityttää.
Uusimmat julkaisut suoraan sähköpostiisi?
Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.