Vuoden 2024 lopulla (Q4) keskisuurten yritysten luotto tulevaisuuteen ja kansainvälistymisen mahdollisuuksiin oli todella vahvaa. Grant Thorntonin kansainvälisen International Business Report (IBR) -tutkimuksen mukaan 54,6 % suunnitteli vientinsä kasvattamista ja 50,3 % odotti kansainvälisen liiketoiminnan tuovan lisää liikevaihtoa.

Vuoden 2025 alkaessa tilanne kuitenkin muuttui nopeasti. Kauppajännitteet kiristyivät, ja optimismissa nähtiin ensimmäinen merkittävä notkahdus kahteen vuoteen – laskua 2,9 prosenttiyksikköä (72,7 %).

Vaikka keskisuurten yritysten johtajien varovaisuus alkoikin näkyä, pysyi perusta vahvana. Kiitos ketteryyden ja strategisen ennakoinnin, jotka kuuluvat tämän kokoluokan yritysten vahvuuksiin.

Kansainvälisen kaupan pelikenttä uusiksi – nopeammin kuin koskaan

Uudet Yhdysvalloista asetetut tullit ovat yllättäneet lähes kaikki sekä laajuudellaan että nopeudellaan. Yksittäisistä toimista on tullut arvaamaton kokonaisuus, ja kansainvälinen kauppaympäristö muuttuu nyt jatkuvalla syötöllä. Myös OECD varoittaa, että vaikutukset globaaliin talouskasvuun voivat olla merkittäviä.

Tullimuurit ja muiden kaupan esteiden rakentaminen eivät enää ole harvinaisia poikkeuksia, niin kuin on totuttu. Valitettavasti niistä on tullut uusi normaali. Tullien ja jo niiden uhan aiheuttama häiriö näkyy kansainvälistä kauppaa harjoittavien yritysten arjessa.

Reaktiot uusiin kaupan esteisiin

Perinteiset vientimarkkinat ovat siis murroksessa. Yritykset joutuvat kohtaamaan todellisuuden, jossa kasvun suuntaa pitää uudelleenarvioida. Nyt tarvitaan aiempaa tarkempaa strategiaa muuttuneeseen kauppaympäristöön – arvon maksimointia kotimarkkinoilla ja vahvempaa läsnäoloa alueellisilla markkinoilla.

Keskisuurille yrityksille epävarmuus tulevaisuudesta ei ole vieras tilanne. Viime vuosikymmeninä ne ovat kestäneet finanssikriisin, hallinneet COVIDin aiheuttamat laajamittaiset häiriöt ja sopeutuneet moniin toimitusketjuja haittaaviin kriiseihin.

Tämänhetkinen tilanne on kuitenkin monella tapaa toisenlainen. Aiemmissa kriiseissä keskisuurilla yrityksillä oli mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaansa ulkomaisilla markkinoilla – vaikka kotimarkkinoilla myrskysi. Nyt tullit kaventavat tätä mahdollisuutta ainakin Yhdysvaltojen osalta. Yritykset joutuvat arvioimaan uudelleen, mitkä markkinat ovat aidosti saavutettavissa ja tarkastelemaan jopa liiketoimintamallinsa perustaa näiden osalta.

Tässä tilanteessa yritysten kannattaakin:

  • arvioida altistuminen ja riskitasot
  • mukauttaa toimitusketjut uuteen markkinaympäristöön
  • tunnistaa tuotteiden ja palveluiden todellinen arvo erityisesti kehittyvien markkinoiden näkökulmasta

Keskisuuren ketteryys on nyt valttia

Keskisuurten yritysten perinteiset vahvuudet – fokus, joustavuus ja vahva johtajuus – ovat nyt ratkaisevassa roolissa uuden kauppatilanteen kanssa luovimiessa. Ne auttavat yrityksiä reagoimaan nopeasti ja suunnittelemaan tekemistään uudelleen, kun tarve vaatii.

Monet International Business Report -tutkimukseen osallistuneet yritykset ovatkin jo kaventaneet kansainvälistä fokustaan. Kohdemaiden määrä, joihin aiotaan myydä, on laskenut 3,7 prosenttiyksikköä – nyt 47,8 % yrityksistä tähtää valikoidumpiin markkinoihin.

Tämä rajatumpi lähestymistapa mahdollistaa resurssien tehokkaamman käytön ja helpottaa tullien aiheuttamien muutosten hallintaa.

Vaikeita päätöksiä hajanaisessa maailmassa

Kaikki markkinat eivät enää ole järkeviä kohteita viennille. Ja joillekin yrityksille voi tulla ajankohtaiseksi vetäytyä korkean kustannustason maista kokonaan. Tämä voi tarkoittaa:

  • Toimitusketjujen uudelleenrakentamista
  • Sopimusehtojen muokkaamista
  • Maksuehtojen uudelleensuunnittelua
  • Tai jopa koko markkinaläsnäolon lopettamista

Vaikeita ratkaisuja – mutta joskus ainoa tapa suojata yrityksen pitkäaikaista kilpailukykyä.

Muutos on jo käynnissä. Vuoden 2024 loppuun mennessä lähes kolmannes (31,8 %) keskisuurista yrityksistä aikoi kohdentaa merkittävimmät resurssinsa toimitusketjujen häiriöihin varautumiseen. Vielä alkuvuonna vastaava osuus oli vain 8,3 %.

Katse eteenpäin – muutoksen keskellä

Tämä päivän väistämätön totuus on, että muutos on pysyvä osa arkea ja sen kanssa pitää pystyä elämään. Tullit ovat vain yksi osa laajaa kokonaisuutta. Niiden lisäksi keskisuurten yritysten johtajat joutuvat kohtaamaan monia merkittäviä murroksia ajassa: tekoälyn kasvava rooli digitaalisessa kehityksessä, alati kehittyvät kyberuhat, ilmastonmuutos ja siihen liittyvä sääntely sekä väestörakenteen muutokset.

Ja kuitenkin, ne samat vahvuudet, joiden avulla nämä johtajat ovat luovineet kaupankäynnin esteiden läpi (ketteryys, kaukonäköisyys ja tilanteeseen sopiva johtajuus) tarjoavat myös vankan pohjan uusiin haasteisiin vastaamiseen. 

Vaikka maailmantalous saattaa kärsiä lisää kauppajännitteiden ja epävarmuuden jatkuessa, on kaiken keskellä tilaa myös mahdollisuuksille. Todennäköisimmin näiden mahdollisuuksien hyödyntäjät löytyvät keskisuurten yritysten parista, sillä se on kestävin ja tilaisuuksiin auliimmin tarttuva yrityssegmentti. Keskisuuret yritykset on rakennettu sopeutumaan

Vahva skenaariosuunnittelu tulee olemaan ratkaisevassa asemassa, ja niille, jotka onnistuvat siinä, voi avautua aivan uusia mahdollisuuksia. Vaikka maailmanlaajuinen tullipolitiikka vaikuttaakin nollasummapeliltä, ei kannata yllättyä, jos monet keskisuuret yritykset nousevat yllättäviksi voittajiksi.