Ajankohtaista

Ilmastoasiat nyt esillä enemmän kuin koskaan

Ilkka Kujala
Kirjoittaja:
insight featured image
Contents

Tällä hetkellä kirkkaimmin uutiskynnyksen ylittävä aihe on alkumetreillään oleva YK:n järjestämä COP 26 ilmastokokous. Maailman johtajista suurin osa on paikalla Glasgow’ssa, presidenttiämme myöten. Pandemia vei jonkin aikaa otsikkotilaa ilmastohuolilta, mutta nyt asiantuntijat painottavat korostetusti, ettei meillä olisi enää yhtään aikaa viivytellä ilmastotoimiemme kanssa.

Yritysten kestävyysraportointiin liittyvä direktiivihanke on parhaillaan kommenttikierroksilla. Suomessa velvollisuus raportoida ESG-asioita (Environmental, Social, Governance), jossa ilmastoasiat kuuluvat kirjainkohtaan E, tullee seuraavassa vaiheessa säädettynä pakolliseksi meidän yrityskannassamme todennäköisesti vähintään 250 henkilöä työllistäville yrityksille. Voi myös olla, että markkinan aiheuttama paine ja kuluttajien kysyntä laajentaa raportoivaa joukkoa huomattavasti tuosta mainitusta. Sijoittajat, rahoituslaitokset ja myös kuluttajat vaativat yrityksiä olemaan läpinäkyviä ESG asioita raportoidessaan. Suurin disruption todennäköisyyttä kohottava riski hieman pidemmällä aikavälillä tuohon raportointiin liittyen, olisi laajemmassa mittakaavassa läpi menevä ”viherpesu”. Tämän eliminoimiseksi kestävyysraporttien varmennus tulee järjestää kattamaan tuon raportointipohjan riittävän laajasti. Tuossa tapauksessa ESG-raportoinnilla on riittävää merkitystä ja noiden asioiden parissa työskentelevät ihmiset ja organisaatiot tulevat olemaan jatkossa monessakin mielessä avainasemassa. Lisää tämänhetkisistä vastuullisuusraportoinnin varmennussuosituksista voit lukea täältä.

On sanottu, että valtiot ja suuryritykset ovat avainasemassa, kun tarvittavia päästöjen vähentämiseen liittyviä toimia toteutetaan. On myös sanottu, että asiana tämä on aivan liian tärkeä, jätettäväksi vain poliitikkojen hoidettavaksi. Mukaan tarvitaan kaikki. Liike-elämän ja muun yksityisen rahan kantaessa oman vastuunsa ja suurten kokonaisuuksien liikuttajien tehdessä oikeita asioita, parannamme tulevien polvien todennäköisyyksiä selviytymiseen. Se on se taakka, joka meidän on otettava kantaaksemme, jos haluamme kirkkain silmin kertoa lapsillemme ja heidän lapsilleen toivovamme heille vain parasta. 

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi?
Tilaa tästä uutiskirjeemme