Tilintarkastuksen vuosikello

Tilintarkastuksen vuosikello

Kirjoittaja:
insight featured image
Contents

Maaliskuussa auringon kirkasvalo työntyy läpi ikkunoista aina työpöydälle asti. Ajatukset vetävät ulos kevään ensi aurinkoon ja häämöttävä kesälomakin käy mielessä. Lumi muuttuu jalkojen alla loskaksi. Ilmassa on tilinpäätöksen tuoksua.

Luit aivan oikein, tilinpäätössesonki on nimittäin kuumimmillaan helmi-maaliskuussa. Silloin valmistuu iso osa tilinpäätöksistä, jonka jälkeen ne tilintarkastetaan. Jos haluat maksimoida aikasi kevätauringon parissa, tutustu tilintarkastajan vuosikelloon (case pk-sektori) ja sovi tilinpäätös- sekä tilintarkastusajat ajoissa oman tilintarkastajasi kanssa.

Tilintarkastuksen vuosikello

1) Tilintarkastusaikataulut ja valvontatarkastukset

Tilintarkastajan vuosi alkaa elokuussa, jolloin yleensä silloin sovitaan isoimpien asiakkuuksien tilintarkastusaikatauluista. Näiden tilintarkastukset alkavat valvontatarkastuksina jo marras-joulukuussa. Tällöin tarkastetaan usein kirjanpitoa vuoden alusta syys-lokakuulle, jotta vuoden vaihteen jälkeen varsinainen tilintarkastus valmistuisi kohtuuajassa.

2) Materiaalipyynnöt

Tilintarkastaja saattaa lähestyä myös sinua itse joulukuussa materiaalipyynnön merkeissä esimerkiksi tästä alta löytyvän listan kanssa. Kannattaa napata lista itselleen talteen, niin tiedät jo hyvissä ajoin ennen tarkastusta mitä sinulta odotetaan. Kaikki kohdat eivät päde jokaisen yrityksen kohdalla eikä tämä lista ole täydellinen, mutta se antaa hyvää osvittaa pyyntöjen sisällöstä. Materiaalipyyntö lähetetään viimeistään kaksi viikkoa ennen tarkastusta, mutta voit saada tämän jo hyvissä ajoin, jolloin sinulla on aikaa koota tarvittavat materiaalit tarkastusta varten ja tarvittaessa pyytää pankista viralliset saldovahvistukset.

3) Varastoinventaarit

Jos yritykselläsi on varasto, tilintarkastajaan on hyvä olla yhteydessä ajoissa, sillä vuoden vaihteessa tehdään tilintarkastustoimenpiteitä varastoon. Tämä tarkoittaa tilintarkastajan saapumista varastotarkastukselle, yleensä mahdollisimman pian varsinaisen varastoinventaarin jälkeen.  Tilintarkastajan vuosi vaihtuukin usein varastossa laskemassa.

4) Saldovahvistukset

Kun skumpapullot on poksuteltu ja uudet vuodet toivoteltu alkaa saldovahvistuspyyntöjen aika. Tämä tapahtuu heti tammikuussa, kun myynti ja ostoreskontrat ovat kiinni. Pyydämme tarvittaessa teitä lähettämään myyntisaamisten ja ostovelkojen saldovahvistuspyyntöjä. Tämä on olennainen osa näiden erien oikeudellisuuden tarkistusta.

5) Varsinaiset tilinpäätöstarkastukset

Helmikuussa varsinaiset tilinpäätöstarkastukset ovat täydessä vauhdissa. Ennen varsinaisen tilintarkastuksen alkua, muista sopia kirjanpitäjän kanssa tilinpäätöksen valmistumisesta, jotta kirjanpitäjä on tietoinen sovituista aikatauluista ja tarkastus pääsee alkamaan ajallaan. Muista myös toimittaa sovitulla tavalla aikaisemmin saamasi materiaalipyynnön mukaiset materiaalit.

Itse tilintarkastus tehdään pitkälti aineistotarkastuksena, mutta siihen voi kuulua myös johdon tai työntekijöiden haastattelua. Tilintarkastuksessa tarkastetaan myös aina yhtiökokouspöytäkirjat sekä hallituksen kokouspöytäkirjat, joten hoidathan nämä ajoissa kuntoon. Pöytäkirjat on hyvä pitää ajan tasalla ympäri vuoden.

Tilintarkastaja tukenasi  

Tilintarkastuksessa usein kiinnitetään huomiota yrityksen toiminnan jatkuvuuden edellytyksiin, väärinkäytösriskeihin, yhtiön toimintatapoihin sekä tilinpäätöksen oikeudellisuuteen. Meidän tarkoituksemme on olla asiakkaamme tukena ei kirjanpitäjän kiusana. Kun tilintarkastus on ajoissa hoidettu, vältyt ikäviltä yllätyksiltä, esimerkiksi pankin lainaneuvotteluissa.

Mikäli sinulla on joku muu kuin kalenterivuoden mukainen tilikausi, tilintarkastuksen rytmi ja prosessit ovat samat kuin kalenterivuoden mukaan, mutta toimenpiteiden ajankohtaan vaikuttaa tilikauden päättyminen. Jos tilikautesi päättyy huhtikuun lopussa, varasto tarkastuksia tehdään huhti-toukokuun vaihteessa ja saldovahvistuspyyntöjä lähetetään toukokuussa.

Voit onnitella itseäsi ja organisaatiotasi kun edellinen vuosi on saatu pakettiin. Nyt voit keskittyä kuluvaan vuoteen ja katse kohti tulevaisuutta, kohta taas tavataan tilintarkastuksen merkeissä.

 

 

Uusimmat julkaisut suoraan sähköpostiisi?

Uutiskirjeemme tilaajana saat käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen, pääset lukemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä ajankohtaisista asioista sekä vastaanotat kutsuja maksuttomiin webinaareihimme.