-
Lakisääteinen tilintarkastus
Lakisääteisen tilintarkastuksen keskeisin tehtävä on varmentaa, että yrityksen tilinpäätöksessä esitetty taloudellinen informaatio on paikkansapitävää ja linjassa lainsäädännön kanssa.
-
IT-tarkastus ja muut varmennuspalvelut
Tarjoamme korkeatasoista IT-tarkastusta, sekä hoidamme muut varmennustoimeksiannot, kuten TEKES -tilitysten tarkastukset.
-
IFRS-palvelut
Yhteistyössä kansainvälisen verkostomme kanssa voimme tarjota käyttöösi laajaa IFRS ja US GAAP-osaamista.
-
Transaction advisory services
Ostajan due diligence -selvitys antaa kattavan kuvan järjestelyn kohteena olevan yrityksen taloudellisesta tilasta, vähentäen epäonnistuneen yrityskaupan riskiä. Vendor due diligence -selvitys tarjoaa itsenäisen näkemyksen liiketoiminnasta sekä myyjälle että ostajalle, edesauttaen myyntiprosessin sujuvuutta.
-
Arvonmäärityspalvelut
Arvonmääritys tarjoaa itsenäisen/riippumattoman näkemyksen yhtiön tai muun omaisuuserän arvosta. Arvonmäärityksen käyttökohteet ovat laajoja ja arvonmääritysten tarve lisääntyy jatkuvasti taloudellisen raportoinnin vaatimusten kasvaessa.
-
Corporate finance
Toimimme eri kokoisten yritysten neuvonantajana, oli kyseessä omistajien strateginen neuvonanto, yrityksen tai sen osan myynti tai osto, MBO/MBI -järjestely tai rahoituksen hankkiminen.
-
Kansainvälinen verotus
Kansainväliset tilanteet ovat Grant Thornton - ketjun erityinen vahvuus. Meitä on yli 68 000 työntekijää 138 maassa, joten asiantuntemuksemme kansainvälisen verotuksen saralla on kattava.
-
Siirtohinnoittelu
Maailmanlaajuisen kaupankäynnin kasvaessa siirtohinnoittelusta on tulossa yhä merkittävämpi verokysymys kansainvälisissä yrityksissä.
-
Henkilöverotus ja ennakkoperintä
Työmarkkinoihin ja palkkaukseen liittyvät verokysymykset vaativat niin koti- kuin ulkomaiseltakin yritykseltä paljon erityisosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa mm. verolainsäädännön ja eri työskentelymaiden verosopimusten osalta.
-
Yritysverotus ja yrityksen verosuunnittelu
Miten yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa verotehokkaasti? Voiko yrityksen verosuunnittelu auttaa verorasituksen pienentämisessä?
-
Arvonlisäverotus
Palvelemme yritystänne niin arvonlisäverokysymyksissä kuin muissakin välillisen verotuksen kysymyksissä, kuten tulli-, autovero- ja vakuutusmaksuverokysymyksissä.
-
Palkkahallinto
Tarjoamme laadukkaita palkkahallinnon palveluratkaisuja niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille yrityksille.
-
Kirjanpito
Tarjoamme laadukkaita kirjanpitopalveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille erikokoisille ja yhtiömuodoltaan erilaisille yrityksille.
-
Sisäinen tarkastus
Laadukas sisäinen tarkastus auttaa johtoa paitsi riskinhallinnassa, myös prosessien tehostamisessa ja liiketoimintastrategioiden menestyksekkäässä läpiviennissä.
-
Forensic -palvelut
Väärinkäytökset ja riita-asiat
-
Asiantuntijalausunnot
Kokeneet asiantuntijamme ovat tarjonneet asiantuntemustamme oikeudenkäynneissä, riita-asioiden selvittelyissä ja toimineet asiantuntijatodistajina oikeudessa.
-
Health Check
Haluamme olla tukenasi liiketoimintasi kehityksessä. Health Check -tarkastuksessa käymme läpi eri palveluihin erikoistuneiden asiantuntijoidemme kanssa yrityksesi tämänhetkisen riskienhallinnan tilan, kartoitamme potentiaalisia riskejä ja annamme toimintasuosituksia riskien hallintaan.

-
Kestävyysraportointi ja sen varmentaminen
Kestävän kehityksen raportointiin kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammat yritykset viestivät kestävyydestään vuosiraportointinsa yhteydessä. Autamme sinua vastaamaan tuoreimman lainsäädännön vaatimuksiin.
-
Vastuullisuus- ja kestävyysneuvonta
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan suunnitelma. Tarjoamme neuvontaa kestävyystyön ohjauksessa auttaen yritystäsi asettamaan selkeät tavoitteet sekä tunnistamaan ympäristö-, sidosryhmäriskejä.
-
Projektinhallintapalvelut
Digitaalisella aikakaudella projektinhallinnalla on keskeinen rooli menestyksen edistämisessä.
-
Kyberturvallisuus
Kun meillä on yhdessä selkeä näkemys prosesseista, voimme suunnitella tietoturvakehyksen, joka on linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa.
-
Uratarina Satu Peltonen
"Grant Thorntonilla on mielestäni loistavat mahdollisuudet uralla etenemiseen: kaikki riippuu omasta halusta ja innokkuudestasi. " Satu Peltonen, KHT, Partner
-
Uratarina Kaisa Halsas
"Grant Thorntonilla työelämän ja perhe-elämän yhteensovittaminen on mahdollista ja mutkatonta." Kaisa Halsas, Marketing Specialist
-
Uratarina Ida Tonteri
"Erityisen hienoa on ollut se, ettei työtehtävät rajoitu vain yhteen verotuksen osa-alueeseen, vaan olen saanut kokeilla laajasti erilaisia tehtäviä." Ida Tonteri, Tax Trainee 2025
-
Uratarina Ann-Flora Alexa
"Grant Thornton on työpaikkana joustava ja ymmärtäväinen – mutta samalla se tarjoaa sopivasti haastetta ja kannustaa kehittymään." Ann-Flora Alexa, Audit Trainee 2024
-
Uratarina Mona af Forselles
"Parasta on ollut se, että jokainen työpäivä on aika erilainen" Mona af Forselles, Audit Trainee 2023
-
Uratarina Joakim Jousisto
”Parasta täällä on hyvä työilmapiiri." Joakim Jousisto, Audit Trainee 2021

Kun yrityksen toiminta on saatu kunnolla käyntiin, jokainen yrittäjä kohtaa ennemmin tai myöhemmin kysymyksen: kuinka yhtiöstä kannattaa nostaa rahaa omaan käyttöön? Elämä kulkee omalla painollaan yrittäjälläkin, ja omat menot vaativat rahaa. Yleensä tämä halutaan tehdä mahdollisimman verotehokkaasti – niin, ettei verokarhu nappaa tarpeettoman suurta osuutta välistä.
Palkkatulo
Palkan maksaminen yrittäjälle on yksinkertaista ja mahdollista jo ennen kuin yritys on tuottanut voittoa. Yrittäjä voi määrittää itselleen palkan ja nostaa sitä yrityksestä, kunhan palkanmaksu ei vaaranna yrityksen maksukykyä.
Kuinka paljon palkkaa kannattaa nostaa? Verotuksen näkökulmasta palkkaa kannattaa nostaa siihen asti, kun veroaste jää huojennetun osingon veroastetta matalammaksi. Koska yritys voi vähentää maksamansa palkan verotuksessa, yhteisöveron 20 %, (vuodesta 2027 alkaen 18 %) vaikutus tekee palkasta verotuksellisesti tehokkaan vaihtoehdon tiettyyn rajaan asti. Huojennettujen osinkojen verotus on keskimäärin noin 8 %, joten palkkaa kannattaa nostaa siihen asti, kun veroprosentti on alle 27 %.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että palkkaa on usein verotehokasta nostaa noin 40 000 euroon asti vuodessa. Tämän jälkeen huojennettu osinko voi olla kannattavampi vaihtoehto.
Huomioitavaa on myös, että yrittäjän YEL-maksut eivät ole sidoksissa nostetun palkan määrään, eivätkä palkan tai osingon määrä vaikuta eläkekertymään. Toisin kuin työntekijöillä, yrittäjällä ei siis ole varsinaista merkitystä,tuleeko raha omalle tilille palkkana vai osinkona. Toki tulee myös muistaa, että myös mahdolliset muut ansiotulot voivat nostaa veroprosenttia ja tilannetta tulee tarkastella kokonaisuutena.
Osinko
Osinko on osakeyhtiön voitonjakoa, eikä se ole vähennyskelpoista yhtiön verotuksessa. Osingoista seuraakin kahdenkertainen verotus: ensin yhtiö maksaa voitostaan 20 % yhteisöveron, ja tämän jälkeen osingot verotetaan osakkaan tulona.
Osinkoa voidaan jakaa vain, jos yhtiöllä on jakokelpoisia varoja ja osingonjako ei vaaranna maksukykyä.
Huojennettu osinko koskee listaamattomista yhtiöistä saatavaa osinkoa ja on verotuksellinen etuus. Se kannustaa yrittäjiä pitämään pääomia yhtiössä ja vahvistamaan sen vakavaraisuutta.
Jos osinko on enintään 8 % yhtiön osakkeiden matemaattisesta arvosta ja osingon määrä jää alle 150 000 euron vuodessa, 75 % osingosta on verovapaata pääomatuloa ja 25 % verotetaan pääomatulona (30 % tai 34 % verokannalla). Keskimääräinen efektiivinen veroprosentti jää tällöin noin 7,5–8,5 %:iin.
Koska yhtiö on jo maksanut 20 % yhteisöveroa voitostaan, huojennetun osingon kokonaisveroasteeksi muodostuu täten noin 28 %.
Huojennetun osingon hyödyntäminen vaatii huomattavaa nettovarallisuutta, eikä monella yrittäjällä ole mahdollisuutta käyttää täyttä 150 000 euron huojennettua osinkoa. Jos 8 %:n raja ylitetään, ylimenevästä osuudesta 75 % verotetaan ansiotulona, mikä johtaa progressiivisen verotuksen takia usein turhan korkeaan veroprosenttiin. Tässä tilanteessa voi olla järkevämpää nostaa palkkaa osingon sijaan, koska palkkakulu on kuitenkin vähennyskelpoinen meno yritykselle.
Jos taas osingon määrä ylittää 150 000 euron rajan, ylimenevästä osuudesta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verotonta.
Osakaslaina
Osakaslainaa ei varsinaisesti voida pitää varojenjakona, mutta se voi toimia tilapäisenä rahoituskeinona yrittäjälle.
Kuvitellaan tilanne, jossa yrittäjä on jo nostanut verotuksellisesti optimaalisen määrän palkkaa ja osinkoa, mutta tarvitsee silti rahaa äkillisesti – esimerkiksi yllättävän henkilökohtaisen menon vuoksi.
Yrittäjä voi tällöin tietyin ehdoin lainata rahaa omasta yrityksestään. Jos laina maksetaan takaisin saman kalenterivuoden aikana, siitä ei aiheudu veroseuraamuksia. Jos laina on kuitenkin maksamatta vuoden lopussa, se verotetaan osakkaan pääomatulona.
Laina jää kuitenkin yhtiölle velaksi, ja se on ennen pitkää maksettava takaisin. Jos laina myöhemmin maksetaan takaisin – esimerkiksi kuittaamalla se osingoilla – osakas voi vähentää takaisinmaksun määrän pääomatuloistaan tulonhankkimismenona. Tämä on mahdollista viiden vuoden kuluessa siitä verovuodesta, jolloin laina nostettiin.
Tämä tarkoittaa, että kun laina kuitataan tulevilla osingoilla, voidaan päästä lähes samanlaiseen verotukselliseen lopputulokseen kuin huojennetussa osingossa – joskin viiveellä.
On kuitenkin tärkeää huomioida lainaan liittyvät riskit: se on maksettava takaisin joka tapauksessa – myös silloin, jos yritys ei enää tuota voittoa eikä osinkoja voida jakaa ja käyttää lainan kuittaamiseen. Lisäksi jo pienikin poikkeama takaisinmaksusuunnitelmassa voi estää vähennysoikeuden, jolloin lainan verorasitus jää huomattavan suureksi.
Siksi osakaslainaa harkittaessa on tärkeää arvioida huolellisesti sen tarpeellisuus ja ymmärtää siihen liittyvät riskit.
Yhteenveto
Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa nostaa varoja osakeyhtiöstä – ratkaisu riippuu aina yrittäjän ja yrityksen kokonaistilanteesta.
Verotuksellisesti tehokkain strategia on usein yhdistelmä eri keinoja: palkkaa nostetaan kohtuullisesti siihen asti, kunnes veroaste nousee yli osinkoverotuksen tason. Yrittäjän saattaa myös haluta nostaa palkkaa vain sen verran, kun hän tarvitsee, jotta jäljelle jäävä raha voidaan sijoittaa. Näin nettovarallisuus kasvaa, mikä lisää mahdollisuutta nostaa huojennettua osinkoa tulevina vuosina.
Erityisesti suhdanneherkillä aloilla voi esiintyä halua nostaa varoja "turvaan" hyvinä vuosina. Tällöin kannattaa harkita esimerkiksi holdingyhtiörakennetta, jolla voidaan hallita sekä verotusta että yritysriskejä tehokkaammin ilman, että rahaa joudutaan nostamaan turvaan kovalla verorasituksella.
Me täällä Grant Thorntonilla olemme asiakkaidemme tukena yritystoiminnan kaikissa vaiheissa ja autammekin sinua suunnittelemaan, mikä on juuri sinulle se paras vaihtoehto aina ottaen huomioon juuri sinun tilanteesi ja tavoitteesi.