Rahoitusalalla menestys perustuu luottamukseen – Fellow Financesta kasvoi kansainvälinen joukkorahoitusalusta

Vuonna 2013 perustetusta Fellow Financesta on kuudessa vuodessa kasvanut Pohjoismaiden suurin joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu. Yritys on erinomainen esimerkki kasvavan alustatalouden mahdollisuuksista, sillä se toimii digitaalisena markkinapaikkana, jossa yksityishenkilöt ja yritykset voivat löytää tarpeisiinsa sopivan rahoituksen ja sijoittajat saada korkotuottoa antamilleen lainoille suoraan ilman pankkirahoitusta. Grant Thornton on toiminut Fellow Financen tilintarkastajana sen perustamisesta asti läpi yrityksen kasvun, kansainvälistymisen sekä listautumisen Helsingin First North -listalle.

Perinteisen pankkimaailman haastajasta kasvoi kansainvälinen joukkorahoituspalvelu

Fellow Finance on joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu ja digitaalinen markkinapaikka, jossa säästäjät ja sijoittajat pääsevät suoraan rahoittamaan rahoitusta tarvitsevia. Rahan lainaaminen sekä rahoituksen hakeminen palvelun kautta on turvallista, nopeaa ja läpinäkyvää.

”Meillä oli selkeä näkemys siitä, että rahoitus- ja pankkimarkkina ovat murroksessa. Maailmalla on nähty ilmiöitä, joissa perinteisiä toimijoita haastetaan uudentyyppisillä palveluilla. Uskoimme, että aika olisi kypsä tähän”, kuvailee yksi Fellow Financen perustajista, toimitusjohtaja Jouni Hintikka.

Rahaan ja raha-asioihin on vahvasti sidoksissa usko ja luottamus, joten luottamuksen lunastaminen ja uskottavan toiminnan rakentaminen vei aikansa.

”Alkuun meidän oli todistettava, että olemme luottamuksen arvoisia. Aluksi kasvu oli hidasta, mutta pikkuhiljaa tietoisuus palvelustamme lisääntyi ja jalkatyö alkoi tuottaa tulosta. Siitä alkoikin voimakas kasvun vaihe”, kuvailee Hintikka kasvun alkumetrejä.

Grant Thorntonin ja Fellow Financen yhteistyö on jatkunut aina yrityksen perustamisesta asti. Fellow Financen toiminta on Finanssivalvonnan valvomaa, ja siihen kuuluu olennaisena osana merkittävien asiakasvarojen hallintaa tietojärjestelmän avulla. Yhtiön vaativa toiminta edellyttää tilintarkastajalta vahvaa tilintarkastusosaamista sekä perehtyneisyyttä yrityksen toimintaan. Grant Thorntonin rooli on ollut myös tukea Fellow Financea taloushallinnon puitteiston rakentamisessa sekä normistojen noudattamisessa.

Listautuminen Helsingin First North -listalle oli tavoitteena alusta saakka

Yritys oli alusta asti tavoitellut vahvaa kasvua, ja myös listautuminen on siintänyt mielessä. Listautuminen Helsingin First North -markkinapaikkaan tapahtui onnistuneesti syksyllä 2018, ja sitä edelsi noin vuoden kestänyt valmistelutyö.

”Asiat meillä olivat jo entuudestaan hyvällä tolalla, mutta kyllä listautuminen oli meille suuri ponnistus. Grant Thornton auttoi meitä osaltaan varmistautumaan siitä, että mm. Corporate Governance ja raportointi olivat listautumisen edellyttämällä tolalla. Heidän asiantuntijansa esimerkiksi tarkistivat listautumisesitteen luvut”, kertoo Hintikka.

Tähtäimessä kansainvälinen kasvu

Huolella rakennettu alusta ja toimintamalli on osoitettu toimiviksi Suomen lisäksi myös ulkomailla, ja tällä hetkellä yritys toimii jo viidessä maassa. Toimiala kehittyy ja muuttuu nopeasti, mikä edellyttää jatkuvaa panostusta alustaan ja palveluiden kehitykseen. Fellow Financen joukkorahoitusalusta esimerkiksi hyödyntää koneoppimisen malleja.

Innovatiivinen ja nopealiikkeinen yritys haastaa toiminnallaan myös Grant Thorntonin osaajia pysymään mukana kehityksessä. Voimakkaan kasvun myötä Grant Thorntonin tiimi on kasvanut Fellow Financen tarpeiden ja kasvun mukana. Yhteistyö on Hintikan mukaan toiminut hyvin.  

”Meillä on hyvä ja avoin työskentelymalli, jossa yhteydenpito on säännöllistä. Voimakas kasvumme sekä nopealiikkeisyytemme on varmasti aiheuttanut haasteita, mutta niistä Grant Thornton on selviytynyt erittäin hyvin. On tärkeää, että tilintarkastaja toimii omalta osaltaan kasvun mahdollistajana, ei jarruna”, Hintikka päättää.  

Lue lisää Fellow Financesta.