Ajankohtaista

Katse jälleen enenevissä määrin kansainvälisille markkinoille

Jonni Leporanta
Kirjoittaja:
insight featured image
Koronapandemia kirjaimellisesti sulki globaalisti rajoja vuoden 2020 aikana, ja siinä samalla myös kokonaan tiettyjä toimialoja, vaurioittaen samalla myös kansainvälisen kaupan toimitusketjuja.
Contents

Tämän seurauksena moni yritys on joutunut, ainakin osittain, vasten tahtoaan hetkellisesti vähentämään kansainvälistä liiketoimintaansa ja siirtämään painopistettä kotimaisille markkinoille.

Grant Thorntonin kansainvälisen Globalisation is go again -tutkimuksen mukaan tämä oli kuitenkin verrattain lyhytaikaista, ja loppuvuonna 2020 moni yritys maailmanlaajuisesti olikin taas kääntänyt katseensa kasvavissa määrin takaisin kansainvälisen liiketoiminnan tarjoamiin mahdollisuuksiin.   

Tietyllä tavalla koronapandemia tuntuu sekoittaneen vakiintunutta pakkaa monilla markkinoilla, ja tätä kautta samalla avanneen ehkä odottamattomiakin mahdollisuuksia ketterille ja innovatiivisille yrityksille, nämä mitä korkeimmissa määrin tunnuksenomaisia piirteitä myös monelle suomalaiselle pk-yritykselle. 

Suomen Yrittäjien, Finnveran, ja Työ- ja Elinkeinoministeriön yhteistyössä tuottamaa kevään 2021 pk-yritysbarometria siteeraten murrosvaiheessa syntyy usein uusia voittajia, ja usealle kotimaiselle pk-yritykselle kansainvälisyys onkin keino kasvaa ja vahvistaa osaamistaan Suomen kotimarkkinoiden suhteellisen rajallisuuden takia.

Kansainvälistymiseen liittyen mekin autamme mielellämme esim. yrityksen perustamisasioissa, taloushallinnossa, verotukseen liittyvissä kysymyksissä, tai neuvomalla yritysjärjestelyissä. Nykyisestä tai tulevasta sijainnistasi riippumatta, olemme vain kivenheiton päässä.