Lehdistötiedote

Suomalaisyritysten taloususko hurjassa nousussa

Globaali talousluottamus huipussa, Brexit nakertaa brittiyritysten luottamusta

Grant Thorntonin vuosittaisen tutkimuksen mukaan globaali talousluottamus on noussut huippulukemiin: tutkimuksen 25-vuotisen historian aikana talousluottamus ei ole ollut yhtä korkealla kertaakaan aiemmin. Muutos on merkittävä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. EU:n alueella, Yhdysvalloissa ja muilla suurtalousalueilla yritysten luottamus on korkealla ainoan poikkeuksen ollessa Iso-Britannia. Suomessa yritysten usko tulevaisuuteen on myös huippulukemissa, jopa suuria talousmahteja korkeammalla. Globaali suuntaus on työvoiman palkkaamiseen panostaminen teknologiainvestointien ohi. Vuosi 2018 voi olla talouskierron huippuvuosi ja tämä asettaa yrityksille haasteita pitkäjänteisessä tulevaisuuden rakentamisessa.

Grant Thorntonin International Business Report (IBR) –tutkimuksessa tutkitaan yritysten odotuksia tulevalle vuodelle. Tutkimuksessa tutkitaan myös yritysten näkemyksiä kasvun esteistä ja konkreettisia toimintasuunnitelmia liiketoiminnan kehittämisessä. Vuotta 2018 koskevan tutkimuksen tulokset kertovat, että globaalisti yritysten usko talouteen on noussut kaikkien aikojen huippuun, jopa korkeammalle kuin vuosina ennen finanssikriisiä.

 –Yritysten uskossa tulevaisuuteen on tapahtunut todella dramaattinen muutos niin globaalisti, EU:n alueella kuin Suomessakin. Ainut merkittävä poikkeus on nähty Isossa-Britanniassa, joka vielä vuonna 2014 porskutti taloususkon huipulla, mutta on brexit-tilanteen vuoksi romahtanut syvälle alle kansainvälisten keskiarvojen, sanoo Grant Thornton Finlandin hallituksen puheenjohtaja Joakim Rehn.

 

Suomalaisyritysten usko tulevaan hurjassa nousussa

Tutkimuksessa nousi esiin, että suomalaisyritysten odotukset ovat positiivisemmat kuin koskaan aiemmin tutkimuksen historiassa.

 Kaavio 1: Vertailu yritysten talousodotuksista tulevalle 12 kuukaudelle eri vuosina. Suomi ja Venäjä eroavat globaalista ja EU:n keskiarvosta enemmän kuin Ruotsi.

Kaavio 1: Vertailu yritysten talousodotuksista tulevalle 12 kuukaudelle eri vuosina. Suomi ja Venäjä eroavat globaalista ja EU:n keskiarvosta enemmän kuin Ruotsi.

 

Suomalaisyritysten optimistisuus talouden tulevaisuuteen eri vuosina:

vuosi

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

vertailuluku

+94

+43

-4

-56

-23

-17

+1

-10

-40

 –Vuoden 2014 erittäin negatiivisista tunnelmista on koettu vuosien 2015-2017 aikana rakettimainen nousu etenkin Suomessa. Talousodotuksissa onkin noustu ensimmäistä kertaa Ruotsin, EU:n, Yhdysvaltojen ja Saksan ohi. Käänne on todella merkittävä, Rehn sanoo.

 

Kaavio 2: Suomalaisyritysten talousodotukset tulevalle 12 kuukaudelle eri vuosina verrattuna saksalaisiin, yhdysvaltalaisiin ja Ison-Britannian yrityksiin. Vuosina 2014-2017 suomalais- ja brittiläisyritysten näkymät ovat vaihtuneet päinvastaisiksi.

 

Henkilöstöä palkataan teknologiainvestointien kustannuksella

Globaali tilanne on, että suurempi joukko yrityksiä aikoo kasvattaa vuoden 2018 aikana työvoimansa määrää kuin investoida teknologiaan. Halutunlaisen työvoiman pula nähdäänkin esimerkiksi jo joka toisessa saksalaisyrityksessä kasvun esteenä.

–Nousukaudella tilauskannan kasvuun vastataan työvoimaa palkkaamalla jopa meneillään olevan digitalisaation aikana. Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 on globaalina näkymänä hintojen nosto ja odotus toiminnan kannattavuuden noususta. On kuitenkin mahdollista, että vuosi 2018 on tämän taloussyklin huippuvuosi, joten viisasta olisi nostaa myös tuottavuutta, jotta pitkällä aikavälillä turvataan liiketoiminnan kannattavuus, Rehn kertoo.

 Suomalaisyrityksissä tilanne on pitkälti kansainvälisen trendin mukainen. Uhkana tulevalle kasvulle nähdään osaavan työvoiman tarjonnan vähyys. Suomalaisyrityksissä ollaan myös Keski-Eurooppaa maltillisempia viennin ja kannattavuuden kehityksen odotuksissa.

 

Lisätietoja:

Joakim Rehn, hallituksen puheenjohtaja, 0400 443 055, joakim.rehn@fi.gt.com

Linda Dettmann, viestintäpäällikkö, 040 530 8377, linda.dettmann@fi.gt.com

 

Grant Thornton -raportti (IBR) on kansainvälinen tutkimus, jossa selvitetään vuosittain yli 10 000 yrityksen näkemyksiä ja odotuksia 36 maasta. Tutkimuksessa hyödynnetään useimpien eurooppalaisten osallistujien trenditietoja 25 vuoden ajalta ja Euroopan ulkopuolisissa talouksissa yli 10 vuoden ajalta. IBR-tutkimukseen osallistuvat sekä pörssiyhtiöt että yksityisomistuksessa olevat yhtiöt. Tutkimusta varten haastateltiin 2500 toimitusjohtajaa, hallitusten puheenjohtajaa ja muuta johtotason henkilöä kaikilta teollisuudenaloilta. Kysely toteutettiin marras-joulukuussa 2017.

 

Grant Thornton Finland on noin 80 asiantuntijan KHT-yhteisö, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero-, yritysjärjestely- ja muita asiantuntijapalveluita. Toimistot sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Salossa ja Porissa. www.grantthornton.fi